Analize și opinii

Rex Tillerson e cea mai recentă și cea mai spectaculoasă demitere din echipa Casei Albe

Trump l-a demis pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, pe Twitter, fără să-i comunice motivul. Mike Pompeo, actualul şef al CIA, îl va înlocui/ UPDATE: Casa Albă l-a concediat şi pe adjunctul lui Tillerson.Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi demiterea secretarului de Stat, Rex Tillerson, care va fi înlocuit cu Mike Pompeo, actualul director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA).

Preşedintele Donald Trump a făcut anunţul pe platforma de microblogging Twitter. “Mike Pompeo, directorul CIA, va deveni noul secretar de Stat. Va avea o activitate formidabilă! Îi mulţumesc lui Rex Tillerson pentru activitate!”, a transmis Donald Trump.

“Gina Haspel va fi noul director al CIA, prima femeie numită în această funcţie. Felicitări tuturor!”, a precizat Trump.

Rex Tillerson se află în prezent într-un turneu în Africa, pe care probabil îl va încheia mai devreme. În urmă cu câteva zile, Rex Tillerson a afirmat că Donald Trump a luat “de unul singur” decizia de a se întâlni cu liderul Coreeei de Nord, Kim Jong-Un, în contextul în care hotărârea a generat surprindere în Statele Unite, inclusiv în rândul funcţionarilor de la Casa Albă.

În noiembrie 2017, Rex Tillerson a efectuat o vizită în România, unde a avut o discuţie cu ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, şi cu ambasadorul american la Bucureşti, Hans Klemm.

Donald Trump nu i-a comunicat lui Rex Tillerson motivul demiterii 

Preşedintele SUA, Donald Trump, nu a avut nicio discuţie cu secretarul de Stat, Rex Tillerson, şi nu i-a comunicat motivul demiterii, afirmă un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat.

“Rex Tillerson intenţiona să rămână în funcţie”, a declarat subsecretarul de Stat pentru Diplomaţie Publică şi Afaceri Publice, Steven Goldstein.

“Secretarul de Stat nu a discutat cu preşedintele şi nu cunoaşte motivele demiterii, dar este recunoscător pentru că a avut oportunitatea de a fi în slujba ţării”, a precizat Goldstein.

Casa Albă l-a demis şi pe adjunctul lui Rex Tillerson, deoarece a comentat destituirea acestuia

La scurt timp după aceste desclaraţii, preşedinţia Statelor Unite l-a demis pe subsecretarul de Stat Steve Goldstein, care a anunţat că preşedintele Donald Trump l-a destituit pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, fără a-i comunica motivul deciziei, afirmă surse citate de agenţia Associated Press.

Surse politice au declarat că Steven Goldstein, subsecretar de Stat pentru Diplomaţie Publică şi Afaceri Publice, a fost demis de Casa Albă pentru că a făcut comentarii neautorizate despre destituirea lui Rex Tillerson.

Într-o declaraţie făcută după anunţul demiterii lui Rex Tillerson, Donald Trump a explicat că a luat “de unul singur” hotărârea de a-l destitui pe Rex Tillerson. “Sper că Rex Tillerson va fi mai fericit acum”, a spus Donald Trump, referindu-se la disputele pe care le-a avut cu secretarul de Stat, dar reiterând că apreciază activitatea acestuia.

Surse citate de cotidianul The New York Times afirmau la sfârşitul anului 2017 că Preşedinţia SUA a elaborat un plan cu obiectivul înlăturării din funcţie a secretarului de Stat Rex Tillerson, care a avut o relaţie tensionată cu preşedintele Donald Trump. Planul privind tranziţia la Departamentul de Stat a fost elaborat de John F. Kelly, şeful de Cabinet de la Casa Albă, precizau sursele citate.

În octombrie 2017, surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com afirmau că preşedintele SUA, Donald Trump, intenţiona să îl înlocuiască pe secretarul de Stat, Rex Tillerson, fiind nemulţumit că acesta nu a negat clar că l-a numit “imbecil”. Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe preşedintele Donald Trump “imbecil”, în iulie 2017, au declarat surse politice de la Washington citate de NBC News şi Washington Post, dar şeful diplomaţiei americane susţine că nu a vrut niciodată să se retragă din funcţie. Trei oficiali politici citaţi de NBC News au declarat că, în luna iulie, după o întrevedere desfăşurată la Pentagon la care au fost prezenţi şi membri ai echipei prezidenţiale pentru Siguranţa naţională, Rex Tillerson a vrut să demisioneze şi l-a catalogat pe Donald Trump drept “imbecil”, pe fondul unei serii de disensiuni privind chestiuni de politică externă. Imediat după dezvăluirea informaţiilor, Rex Tillerson a transmis, în octombrie 2017, că nu a intenţionat deloc să demisioneze.

În contextul în care presa a relatat că vicepreşedintele SUA, Mike Pence, i-a oferit lui Rex Tillerson sfaturi pentru a depăşi disputele cu Donald Trump, şeful diplomaţiei de la Washington a explicat: “Vicepreşedintele nu a fost nevoit deloc să mă convingă să rămân secretar de Stat, deoarece nu m-am gândit niciodată să mă retrag din funcţie”. Însă Tillerson nu a vrut să facă nicio referire la informaţiile potrivit cărora l-ar fi numit “imbecil” pe Donald Trump. La insistenţele jurnaliştilor americani, Rex Tillerson a fost nevoit să precizeze: “Nu am de gând să intru în comentarii pe teme mărunte. Nu înţeleg aceste lucruri de la Washington. Eu nu sunt de aici, iar în locurile de unde sunt eu nu discutăm despre chestii absurde şi mărunte de acest fel”.

“Rex Tillerson putea la fel de bine să admită că l-a numit pe Donald Trump «imbecil»”, a comentat cotidianul Washington Post, remarcând că secretarul de Stat a refuzat să nege cu fermitate informaţiile apărute în presă. După dezvăluiri, Casa Albă oferea asigurări că Donald Trump are încredere în continuare în Rex Tillerson.

Sursa: Mediafax

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

 • Vechea energie vs. Noua energie

  Vechea administratie vs. Noua administratie

  Vechea ordine mondiala vs. Noua ordine mondiala

  Cer nou, Pamant nou, Om nou
  Om, Om, Om…

  Pace, Armonie, Bucurie, Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, Sfant ESTE Numele TAU! Crezul. Credinta. Increderea. Speranta.

  Zile binecuvantate la toata suflarea!