Analize și opinii

Reuters: ”Bulgaria devine cel mai recent stat al UE care respinge Pactul Global pentru Migrație al ONU”

Bulgaria s-a alăturat luni grupului din ce în ce mai mare de state membre ale Uniunii Europene care se opune unui pact al Națiunilor Unite care urmărește să reglementeze tratamentul migranților din întreaga lume.



Pactul Global pentru o migrație sigură, ordonată și reglementată a fost aprobat în iulie de către toate cele 193 de state membre, cu excepția Statelor Unite, care au renunțat la el anul trecut. A urmat cel mai mare flux de migranți în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, mulți dintre aceștia refugiindu-se din cauza conflictelor din Orientul Mijlociu și dincolo de el.

Cu toate acestea, guvernele de dreapta din Ungaria și Austria au declarat încă de atunci că nu vor semna documentul final la o ceremonie din Maroc, în decembrie, organizată în legătură cu îngrijorarea că granițele dintre migrația legală și cea ilegală vor deveni neclare. Polonia, Republica Cehă și acum Bulgaria au semnalat că este posibil să facă la fel.

“Poziția guvernului bulgar va fi să nu se alăture Pactului Global al Națiunilor Unite asupra migrației”, a declarat, după o întâlnire a șefilor de coaliție, vicepreședintele principalului partid de guvernământ central-dreapta GERB, Tsvetan Tsvetanov. Partenerul de coaliție anti-migrant al lui GERB, formațiunea naționalistă United Patriots, se opune cu fermitate pactului Națiunilor Unite, despre care afirmă că pune în pericol interesele naționale. Parlamentul bulgar va dezbate miercuri pactul. În cadrul Pactului Global pentru Migrație al ONU sunt discutate probleme cu privire la modul de protejare a persoanelor care migrează, modul de integrare a acestora în noile țări și modul de repatriere a acestora în țările lor de origine.

Diplomatul elvețian care a ajutat la negocierea pactului, Pietro Mona, a vorbit luni în favoarea acordului, declarând că a ajutat țările mai mici, cum ar fi Elveția, să-și apere mai bine interesele. În discursul de luni la Berlin, șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel la un front comun al UE privind migrația și alte probleme.

“Dacă una sau două sau trei țări renunță la Pactul pentru Migrație al Națiunilor Unite, atunci noi ca UE nu ne putem apăra propriile interese”, a declarat el la un summit de afaceri. Bulgaria, care se află pe una dintre principalele rute migratoare din Orientul Mijlociu către Europa de Vest, declară că deja ia măsuri pentru a opri migrația ilegală și pentru a proteja frontierele externe ale UE.

Sursa: Reuters

Traducerea: Tudor Hociung

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Si bulagarii ne-au luat-o inainte dpdv al suveranitatii si patriotismului! Noi, ne complacem sa traim in Colonia noastra bananiera, unde strainii isi permit orice!