Analize și opinii

Reguli ce trebuie incalcate

Unui om nascut in Romania ii este foarte dificil sa creada ca politicienii romani se pot impiedica de niste reguli sau legi atunci cand trebuie sa-si atinga scopurile. Politicianul nostru, prin definitie este foarte abil in domeniul incalcarii legilor, instructiunilor, normelor si re­gulilor scrise si nescrise. Procesul de selectie na­turala din cadrul vietii politice face in asa fel incat cei care ajung in varful piramidei politice sa fie foarte priceputi in privinta driblarii legilor, chiar daca in rest nu se prea pricep la nimic. In acest context, par cel putin bizare declaratiile politicienilor portocalii despre imposibilitatea recapita­lizarii CEC si utilizarea acestei ultime banci de stat pentru a stimula economia nationala in regim preferential. Personajele care nu s-au sfiit sa in­credinteze direct un contract de achizitie de ener­gie ieftina in valoare de sute de milioane de euro unei firme din Serbia se sfiesc sa recapitalizeze o banca de stat, invocand teoria ca o astfel de ope­ratiune ar constitui o incalcare a regulilor UE cu privire la ajutorul acordat companiilor de stat. Unicul aspect important in procesul incalcarii ziselor reguli este ca beneficiul obtinut de pe urma incalcarii sa fie mult mai mare decat sanctiunile posibile. Contrar propagandei, chiar si tarile fondatoare ale Uniunii Europene incalca cu se­ninatate cele mai fundamentale reguli unionale pentru a oferi avantaje competitive strategice companiilor proprii.

Germania a trecut de cateva ori prin procedura de infringement din cauza masurilor de sprijin pe care statul german le-a implementat pentru Deutsche Telekom si cei care au fost responsabili pentru aceste masuri nu au fost destituiti sau ostracizati de clasa politica germana. Acest caz nu a fost singular si o serie intreaga de companii germane au fost beneficiarii unor masuri implementate de guvernul german. Evident, teutonii zilelor noastre nu detin mo­nopolul asupra incalcarii creative a regulilor uni­onale in beneficiul companiilor cu actionariat german. Fran­ta, Olanda, Belgia, Austria, Polonia, Ce­hia, Italia, Spania, Portugalia… practic orice tara din Uniu­nea Europeana ajunge la un moment dat la concluzia ca interesul national cere ca guvernul sa fie sanctionat in cadrul unei proceduri de infringement in schimbul unor beneficii care pot fi obtinute de economia nationala. Statul roman constituie o exceptie de la regula in sensul ca guvernele de la Bucuresti niciodata nu au ajuns in infringement pentru niste actiuni benefice pentru economia nationala, ci numai actiuni intreprinse pentru apararea unor interese private sau, mai des, pur si simplu actiuni stupide.

O recapitalizare masiva a CEC ar permite fi­nantarea preferentiala a unui sector exportator competitiv si a unui sector agricol functional care sa functioneze in beneficiul statului, si nu al unui grup de moguli agricoli bine integrati in paralelogramele de forta politica de la Bucuresti. Riscul unor sanctiuni din partea birocratilor de la Bruxelles este absolut minor in comparatie cu posibilele beneficii care pot fi obtinute pentru economia nationala, pentru statul roman si pentru romanul de rand. Mai mult decat atat, finantarea preferentiala a unor companii autohtone care-si vor asuma si indeplini anumite obligatii (formale sau informale) in privinta sustinerii politicii sociale a statului este unica metoda fezabila de a proteja nivelul de trai al populatiei de efectele continuarii crizei economice si crizei alimentare. Alte solutii nu exista. Nicio procedura de infringement nu poate avea efecte comparabile cu o criza sociala de proportii.

Mai bine o amenda din par­tea Comisiei Europene peste doi-trei ani decat milioane de oameni flamanzi in viitorul destul de apropiat. Astazi, previziunile noastre referitoare la o criza alimentara majora par fi la fel de radicale ca si prognozele referitoare la o criza economica glo­bala facute in 2007. Din pacate, singurul talent al politicienilor romani, talentul de a incalca regulile de joc, nu este utilizat in beneficiul national. Con­secin­tele acestei inabilitati a politicienilor care ne conduc vor fi suportate, in mod colectiv, de noi toti.

sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu