In sistemul de asigurari sociale exista un numar de 4.74 milioane de pensionari, dintre care 907.000 s-au pensionat pe caz de boala, ceea ce inseamna ca 19% din totalul pensionarilor au iesit din campul muncii pe baza unei decizii confirmate de un medic. In anul 2000, ponderea pensionarilor invalizi in numarul total al pensionarilor a fost de 14%, iar in 1991 de 7.4%. Evolutia in ultimii 20 de ani in graficul alaturat, click pe grafic pentru marire.
Acum, dl Seitan doreste reanalizarea dosarelor acestor 907.000 de persoane pentru a verifica daca decizia de pensionare a fost acordata sau nu “pe bune”, autoritatile banuind ca 25% dintre decizii au fost ”influentate” intr-o masura mai mica sau mai mare de spaga acordata medicului de catre actualul pensionar. Mai mult, ministrul muncii a declarat ca cei care s-au pensionat ilegal vor fi nevoiti sa dea banii inapoi.
Pentru a intelege despre ce sume discutam, sa spunem ca in 2009, pensionarii invalizi au incasat o suma de aproape 6 miliarde de lei, respectiv 1.4 miliarde euro, iar daca 25% din pensii au fost acordate ilegal, asta inseamna ca aproximativ 350 de milioane de euro vor trebui returnati statului.
Mai departe, daca luam in considerare faptul ca multe pensii au fost incasate ilegal de-a lungul a ani de zile, probabil ca statul ar avea de recuperat mult peste un miliard de euro, pierderile la buget fiind chiar mai mari in conditiile in care s-au pierdut si veniturile ce puteau fi incasate de pe urma salariatilor care s-au pensionat ilegal.
Desi este clar ca cel putin o parte dintre cei care au iesit la pensie pe caz de boala au facut-o prin ocolirea legii, respectiv platind medicului o suma de la 500 de euro in sus, intrebarea este cine si cum va plati?
Cum ii va executa statul pe cei care nu au dupa ce bea apa, dar care au de returnat mii de euro? Cum vor fi penalizati doctorii? Daca autoritatile le vor retrage dreptul de a profesa celor care si-au pus “gresit” stampila pe decizia de pensionare, este posibil sa ajungem in situatia in care unele spitale vor ramane cu un deficit semnificativ de medici.
Nu pot sa nu constat ca in ultimele luni, guvernul Boc a reusit sa genereze o gramada de controverse prin deciziile pe care le-a luat sau intentioneaza sa le ia, ceea ce nu este un lucru neaparat rau (la urma urmei, se misca totusi ceva), insa tare ma tem ca discutiile vor ramane la stadiul de discutii si ca pana la urma nu se va schimba nimic.
Cristian Orgonas
sursa: khris.ro
Adauga comentariu