Analize și opinii

Reactivarea ambasadei Germaniei în lupta politică internă

România a preluat la 1 ianuarie 2019 președinția Uniunii Europene. Dincolo de critici și scandaluri, trebuie menționat că anul 2018 a fost încheiat cu venituri la buget de 295,1 miliarde de lei, cu 71,2 miliarde în plus față de anul 2016, mai exact cu o creștere de 32%. PIB-ul României a ajuns în 2018 la 949,6 miliarde de lei, cu 188,2 miliarde de lei în plus față de 2016 iar la nivelul Uniunii Europene am avut cea mai importantă creștere economică.



Pe acest fond sunt totuși scandaluri interne și leul scade în raport cu euro. Problemele acestui început de an vin din bătăliile politice interne și externe. Președintele Klaus Iohannis își dorește dărmarea guvernului, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv este dispus să sacrifice stabilitatea economică și relațiile României în Uniunea Europeană.

De ce ne ceartă ambasadorul Germaniei?

Ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Cord Meier-Klodt, a afirmat de curând în cadrul unui eveniment organizat de  către Camera de comerţ româno-germană că :

”decizii actuale ale guvernului referitoare la impozitarea anumitor sectoare sau la domeniul justiţiei sunt urmărite cu îngrijorare, şi, alături de prezentarea publică a companiilor străine ca fiind problema sau duşmanul societăţii, creează nesiguranţă, însă companiile germane nu-şi vor face bagajele prea curând, dar au devenit mai prudente, iar investiţiile planificate sunt reanalizate pe alocuri, amânate sau chiar se caută locaţii alternative. El i-a îndemnat pe oamenii de afaceri să combată defăimările cu fermitate şi argumente solide, să îşi apere realizările şi să atragă atenţia asupra contribuţiilor aduse de economia germană, în decursul anilor, pentru binele României şi al relaţiilor româno-germane”.

”Aşadar, urarea mea de Anul Nou adresată partenerilor noştri români este una foarte simplă: Vorbiţi cu noi, ascultaţi ce avem de spus, informaţi-ne la timp, deschis şi transparent despre planurile voastre şi decideţi abia după realizarea unui solid studiu de impact al măsurilor. Astfel poate creşte gradul de încredere, iar noi putem continua, împreună, şi în următorii ani, povestea de succes a economiei acestei ţări.”

Practic, ambasadorul Germaniei la București face amenințări voalate despre forța investitorilor germani în România și despre cum trebuie să se alinieze guvernul român la planul lor de bussines. În acest timp, lângă ambasadorul german nu stăteau multinaționalele nemțești din România, ci chiar președintele ales al României, domnul Klaus Werner Iohannis.

După discursul obraznic al ambasadorului german, președintele a continuat și el atacurile la adresa guvernului, ca și când funcția prezidențială nu ar avea rol de reprezentare a țării, ci este doar o funcție politică în care singurul țel este următorul mandat.

De la prezidiul Camerei de Comerț Româno-Germane, președintele român de origine germană a atacat nu guvernul PSD, ci interesele României. Nu este prima dată când un război politic intern ne afectează imaginea în afară dar este pentru prima dată când un președinte român apără pe față interesele multinaționalelor în detrimentul propriilor cetățeni.

Reactivarea ambasadei germane arată că Iohnnis este foarte nesigur. Cu un PNL care nu trece de 25%, președintele are nevoie de aliați pentru alegerile prezidențiale, iar discursul său ne arată că este dispus să facă orice pentru încă 5 ani la Cotroceni.

Autor: Alexandru David

 

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu