Analize și opinii

Răzvan Constantinescu: ”Despre prostia în masă”

Adevărata măsură a unui popor o dă capacitatea lui de a fi mințit (prostit). Orice masă de oameni poate fi manipulată, mai greu sau mai ușor, asta este știut încă de pe vremea lui Barabas, dar acul prostiei se ridică pe măsură ce dificultatea încercării scade. Cu cât ești mai prost, cu atât te prinzi mai greu – e o lemă banală.



Toți avem în grupul de prieteni sau chiar în familie un tip de treabă, cumsecade și cu bun simț în felul lui, dar pe care nu îl prea ajută neuronul. El se prinde ultimul la poante, uneori nu le întelege deloc, dar știe că e prostălău și râde doar ca să nu se facă de ras; merge cu turma.

Noi am ajuns o nație ca o sumă de clone ale celui mai prost din grup. Reacționăm la impulsuri primare și avem și firea încăpățânată de român neaoș: orice ni s-ar spune, nu cumva să admitem că am greșit, că e semn de slăbiciune.

Așa că ni s-a ambalat o chestie nemțească premium, în realitate un Golf din prima generație, ruginit la încheieturi și care scârțâie scrâșnit de trei ori pe propoziție. Dar ni s-a făcut analogia subliminală cu cei considerați mai români decât noi, deși erau nemți, cu Carol si Ferdinand și cu obsesia maladivă a săracului pentru gustul mașinăriilor germane.

Și ne-au mințit în 2014 și ne-am dat cu toții seama de asta, dar nimeni nu a consimțit să recunoască – pentru că, dacă recunoști că ai greșit, recunoști că ești prost, iar noi suntem romani falnici, că doar ne tragem din dacii cei viteji! Ne-au arătat un dușman și ne-au zis că e ciuma roșie (deși ăia care ni-l arătau își făcuseră studiile la Moscova), iar apoi ne-au excitat vanitatea de a nu recunoaște cumva că suntem proști, noi suntem deștepți, deci nu putem vota o proastă!…

Păi, femeia nu era chiar proastă, ba era net mai normală decât mașinăria cu cranț-cranț, dar ce importanță are acest fapt dacă a fost ”marketată” de media ca fiind tută de Videle? Ștampila pusă de profesioniști nu se șterge decât prin deces! Rezultatul? Două treimi, chiar 90% în diaspora.

Așa că un pesedist mai slab la minte sună la Radio Erevan și întreabă: ”Cum se face că străbunicii și bunicii mei au luptat pentru România în două războaie mondiale cu străbunicii și bunicii lui Iohannis, Orban, Cioloș și Helvig, iar astăzi ei sunt români, pe când eu sunt “ciuma roșie?” Radio Erevan răspunde: “Pentru că ești prost și nu vrei nici de-al dracu’ să recunoști ce-ai făcut!”.

Autor: Răzvan Constantinescu

Sursa: Răzvan Constantinescu Facebook