Analize și opinii

Razvan Bibire: Revoluţia manualelor în Serbia

Ca si in Romania, in Serbia, fiecare clasa isi putea alege manualul dupa care sa invete. Aceste manuale erau tiparite de edituri germane si croate, cu implicarea multor ONG-uri finantate din exterior.
«S-a ajuns la punctul în care în manualul de istorie se putea citi despre „sârbii răi” care au organizat „genocidul” de la Srebrenica, iar Bătălia de la Kosovo a devenit un „mit al Marii agresiuni sârbe”. In jumatate din manualele de geografie era o hartă a Serbiei fără teritoriul Kosovo și Metohija», scrie Serbsky Vestnik.
Totusi, nu a existat nici o reactie pana in luna septembrie 2022. Societatea sarba afla despre un manual de Biologie de clasa a VIII-a in care exista un capitol „Gen și identitate de gen”, in care se afirma ca copiii isi pot alege sexul.
Scandalul care a izbucnit a fost imens. A intervenit si patriarhul Serbiei iar ministrul Educatiei, care, initial, l-a criticat pe prelat, a cerut revizuirea manualului, care a fost retras.
«Statul a decis rapid ca manualele din mai multe discipline (limba sârbă, istoria și geografia) să fie publicate doar de editurile sârbe sub supravegherea atentă a guvernului. Mai mult, manualele de limba sârbă, istorie și geografie vor fi aceleași pentru sârbii de pe ambele maluri ale Drinei.»
Drina separă Serbia de Bosnia, in care se afla Republica autonoma Srpska a sarbilor bosniaci.
«În timp ce opoziția cere ca absolut toate manualele să fie tipărite de edituri sârbe, celebrul ONG Helsinki Comitetul pentru Drepturile Omului a început să ceară excluderea studiului fundamentelor Ortodoxiei din programa școlară».