Analize și opinii

Răzvan Bibire: Când nu ești patriot

Iar o să curgă urările de 1 Decembrie, pentru o zi iarăși o să fie plin de patrioți pe rețelele sociale, politicienii o să-și pună în piept tricolorul, cetățenii o să-l lege pe balcon și toți vor bea un pahar în cinstea țării. Toată această mascaradă va fi menită doar să mascheze lipsa de patriotism. A fi patriot nu înseamnă să te mâzgălești cu tricolor pe față de 1 Decembrie, să abordezi drapelul și să te pupi cu toată lumea o dată pe an. Nu la asta se mărginește patriotismul.

Căci a ceda suveranitatea țării nu este un gest patriotic iar cei care acum recită cuvântări scrise de consilierii de imagine să nu uite că noi știm. Știm ce fel de patrioți sunt când merg să lingă clanțele pe la ambasade, părându-și colegii ca la grădiniță. Știm cum ne vând libertatea în înțelegeri subterane cu reprezentanți ai unor terțe state cu interese economice și politice pe aici prin zona. Știm cum se duc cu pâra la Înalta Poartă de la Bruxelles. Știm că și-ar vinde și cimitirul în care le sunt îngropați părinții doar ca să mai pună mâna pe o tinichea prinsă în piept de reprezentanții unei țări străine.

Patriotismul nu este atunci când îți ucizi economia ca să faci loc produselor străine, nu e atunci când faci împrumuturi pe bandă rulantă ca să câștige, din dobânzi, băncile prietenilor tăi străini, nu e nici atunci când condamni la moarte cetățenii oprind transplanturi, ascunzând medicamente sau închizând spitale.

Nici când „liberalizezi” piața nu se cheamă că ești patriot, dacă liberalizare înseamnă doar creșteri de prețuri fără motiv. Când omori agricultura ca să importe țara mâncare de la prietenii tăi nu ești patriot, ești doar un alt asasin economic. Unul mai abject, măcar străinii când ne omoară câte o industrie pot spune că o fac pentru a-și avantaja propria țară; tu o faci doar pentru un comision amarat, câteva firimituri de la masa stăpânilor.

Când scoți istoria națională din manuale, nu te poți numi patriot. Când vinzi iluzii, când trimiți lumea să lucreze în străinătate pentru că în țară nu vrei să fie plătită munca la valoarea ei, nu, nu ești patriot. Nici când furi voturi, când falsifici alegerile sau când aduci trupe străine pe teritoriul național.

Și nu. Nici când accepți toate acestea din postura de simplu cetățean nu se cheamă că ești patriot, oricâte steaguri ai spânzura la fereastră!

Autor: Răzvan Bibire

Sursa: desteptarea.ro