Analize și opinii

Puterea politică a ciumei

Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc după graficul stabilit, indiferent de evoluțiile situației sanitare. Sistemul nostrul public este unul lipsit resorturile integrității morale și responsabilitații integrate. Este un moment de criză pe care participanții la alegeri îl exploatează într-o contradicție totală cu însuși obiectivul alegerilor, umbrit în totalitate. Urmând exemplul Franței, și mai nou al SUA, Guvernul Orban și clasa politică își pun agenda electorală deasupra siguranței publice. In fond, nu atât programarea alegerilor într-o perioadă supusă unuor proceduri speciale, ar fi problema de fapt, ci anarhia publică declanșată implicit, în sensul neîncrederii în măsurile coercitive.

Funcționând într-un fel de interimant, al deresponsabilizării, Guvernul nu gestionează criza din sănătate, preferând să o plaseze în sarcina constatatorilor. In varianta Guvernului, lupta cu epidemia este una împotriva cetățenilor români, atât de neglijentă și ineptă îi este atitudinea. Adăugat crizei economice, ce își lărgește aria de cuprindere locală și europeneană, un asemenea mod de eludare pune în dificultate absolută nu sistemul public, dar și funcționarea tarabelor în piață.

Amânarea alegerilor ar fi fost obligatorie fie și ca măsură în consecința obligațiilor impuse până acum. A vota pe un fond de teroare internă și internațională, într-o expunere mediatică destabilizantă până dincolo de absurd, este un risc generator de totalitarism în căutarea legitimării. Criza din sănătate este plasată tot mai mult în alte direcții, dovadă că propaganda specifică și-a stabilit comandamentele. Nici ministerul de resort, nici Guvernul nu se mai află în prima linie, de parcă epidemia ar fi exterminat aceste entități iar soluțiile sunt lăsate exclusiv pe seama medicilor care, epuizați, uzați de o administrație incalificabilă sunt deja transformați în responsabili.

Autor: Ioan Vieru

Sursa: cotidianul.ro