Analize și opinii

Proteste violente în Franţa: peste 400 de persoane rănite, dintre care 14 grav. Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit

Peste 400 de persoane au fost rănite, dintre care 14 grav, la diverse blocaje organizate începând de sâmbătă dimineaţa de către ”veste galbene”, a anunţat duminică la RTL ministrul francez de Interne Christophe Castaner, relatează AFP, conform news.ro.



Acest nou bilanţ include ceea ce s-a întâmplat în noaptea de sâmbătă spre duminică ”agitată în anumite locuri”, a precizat el. Incidentul cel mai grav a avut loc sâmbătă, când o femeie a fost răsturnată de o automobilistă în Savoia, la un baraj.

Aproximativ 3.500 de persoane au rămas mobilizate în noaptea de sâmbătă spre duminică, ”în 87 de locuri”. În aproximativ 150 de locuri, manifestanţi au îndemnat la reluarea protestelor duminică, a anunţat ministrul.

Christophe Castaner a revizuit în creştere numărul participanţilor la această mişcare de protest faţă de creşterea nivelului taxelor la ”287.710 persoane înregistrate în 2.034 de locuri”.

Forţele de ordine au reţinut în total 282 de persoane – dintre care 73 în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică – ceea ce a condus la 157 de plasări în arest preventiv.

”Câteva zeci de mii” de poliţişti şi jandarmi au fost mobilizaţi sâmbătă.

Potrivit lui Castaner, 409 persoane au fost rănite – dintre care 14 grav. ”28 de poliţişti, jandarmi, motociclişti şi pompieri au fost răniţi, iar unii grav”, a adăugat el.

”Această noapte (de sâmbătă spre duminică) a fost agitată. Au avut loc agresiuni, încăierări, lovituri de cuţit”, a detaliat ministrul. ”Au existat încăierări între «veste galbene». A fost mult alcool în unele locuri, iar asta a provocat aceste comportamente idioate care pot să împingă la violenţă, iar asta este inacceptabil”, a deplâns ministrul de Interne.

Revenind asupra morţii unei femei în vârstă de 63 de ani, sâmbătă dimineaţa, care participa la o manifestaţie ”nedeclarată”, el a amintit că Guvernul le-a cerut organizatorilor să declare adunările, pentru ca acestea să poată să fie securizate.

”Cei care pretind că organizează şi care, în realitate, vor să dezorganizeze ţara nu vor să respecte democraţia, trebuie să-şi asume responsabilitatea”, a declarat el.

Iniţiatori ai acestei manifestări a nemulţumirii, membri ai societăţii civile s-au mobilizat împotriva scumpirii preţurilor carburanţilor, după care motivele de nemulţumire s-au extins la o denunţare mai globală a politicii Guvernului în domeniul taxării şi scăderii puterii de cumpărare.

Acţiunile lor au cuprins toată Franţa, ceea ce reprezintă un succes al mişcării, lansată pe reţele de socializare şi organizată în afara partidelor politice şi sindicatelor.

Autor: Alexandra Cruceru

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Deja presimt ce tara o va lua pe urmele pestelui Ocultei, Macrou, mai ales ca guvernantii ei sunt mereu in criza de bani, oricat de mult s-ar imprumuta! I-ar daca n-o vor face ei, o vor face obligatotiu, corporatiile petroliere straine de acolo, care oricum sunt de-asupra oricarei politici economice din acea tara!

  • Apropo de aceste incidente ale manifestantilor cu jandarmii francezi, acum nu se mai sesizeaza cineva de la Comisia Europeana si sa puna MCV-ul pe francezi?