Analize și opinii Cultură și Familie

Proteste în Valea Jiului: Peste 2.000 de mineri s-au adunat în curtea CNH

Peste 2.000 de mineri de la cele şapte expoatări din Valea Jiului s-au adunat, miercuri dimineaţă, în curtea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) din Petroşani, pentru a continua protestele declanşate cu trei zile în urmă.

Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani din schimburile întâi, 2 , 3 şi 4 au venit la sediul CNH să continue protestele, numărul acestora crescând de la un minut la altul, în condiţiile în care minerii vin de la exploatările din toate cele şase localităţi din Valea Jiului.

Minerii, cei mai mulţi îmbrăcaţi în salopete, huiduie, scandează “Hoţii” şi suflă în vuvuzele.

Ei spun că nu vor renunţa la protest până când guvernanţii nu vor respecta legea şi nu le vor acorda drepturile pentru care au semnat în urmă cu o lună.

Liderii sindicali se aşteaptă ca numărul minerilor care protestează în curtea Companiei Naţionale a Huilei să depăşească patru mii.

Totodată, în cursul acestei dimineţi la Ministerul Economiei continuă negocierile pentru preţul gigacaloriei pentru huila din Valea Jiului, actulal preţ, de 75 de lei, fiind valabil doar pentru luna februarie.

Marţi dimineaţă, aproximativ 500 de mineri din schimbul întâi de la cele şapte exploatări miniere din Valea Jiului – Lonea, Petrila, Livezeni, Paroşeni, Vulcan, Lupeni şi Uricani – au refuzat să intre în subteran şi au protestat în faţa CNH. Ulterior, lor li s-au alăturat alţi colegi de muncă, dar şi personalul TESA de la minele respective, astfel că numărul participanţilor la acţiune a ajuns la aproximativ o mie. Peste 1.000 de mineri şi personal TESA de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au parcurs pe jos, marţi, cea mai mare parte a oraşului Petroşani, apoi s-au întors în curtea CNH, unde au protestat timp de câteva ore, oprind protestul în cursul serii, la cererea unui lider sindical.

Minerii se declarau însă hotărâţi să nu renunţe la proteste până când problemele lor nu vor fi rezolvate şi susţineau că, dacă problema lor nu va fi soluţionată marţi, începând de miercuri, de la ora 7.00, toţi ortacii din toate schimburile se vor aduna în curtea CNH.

Minerii din Valea Jiului au declanşat protestele luni dimineaţă, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroşeni, Vulcan şi Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele şapte unităţi miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naţionale a Huilei, unde şi-au cerut drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creştere a salariilor cu circa 10 la sută.

În 17 ianuarie, Ministerul Economiei a încheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei tranşe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajaţi disponibilizaţi în 2011 din companie, precum şi creşterea preţului de vânzare a huilei către producătorii de electricitate. Protocolul face referire şi la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar şi la angajarea forţei de muncă tinere la CNH.

În 1 februarie, minerii de la Lonea şi Paroşeni au refuzat să coboare în subteran, iar cei care erau în schimbul de noapte au refuzat să iasă la suprafaţă, nemulţumiţi de salarii şi de condiţiile de lucru şi reclamând că ministrul Economiei nu a respectat protocolul semnat în 17 ianuarie cu sindicaliştii din minerit.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele şapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit să intre în subteran în schimbul al doilea au refuzat să meargă la lucru, declanşând o grevă spontană, iar cei care au lucrat în schimbul întâi la minele Petrila şi Vulcan au ales să protesteze blocându-se în subteran.

Minerii au încheiat protestele în aceeaşi zi, după ce reprezentanţii CNH şi liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act adiţional la contractul colectiv de muncă.

La Compania Naţională a Huilei lucrează aproximativ 7.800 de angajaţi.

sursa: mediafax.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • chiar nu ne mai amintim de crimele minerilor dupa revolutie ? acum se mira ce le este greu?cum zicea la tv ca au gasit droguri la partidele din opozitie..cum ca faceau bani falsi…