Analize și opinii

Propaganda Germaniei în România

Toată lumea vorbește despre propagandă în ultima perioadă, mai ales de când ”fake news” a devenit un fenomen. Referirea la propagandă are aproape întodeauna în România doi vectori, Rusia și Statele Unite. Parcă s-a împământenit că singurii care fac propagandă sunt rușii și americanii, restul statelor prezintă doar informații corecte și nu au interese aici.



Astfel, m-am hotărât să vorbesc un pic despre modul în care Germania își promovează interesele în România pentru că da, și nemții fac propagandă, și ei folosesc canale de soft power și sunt poate mult mai persuasivi ca alții în anumite domenii cheie.

Cum se transmit mesajele cheie

Germania beneficiază de o rețea de presă extinsă la nivel european, iar principalul vector de comunicare este radioul și site-ul susținut de guvernul german, Deutsche Welle. Trebuie explicat foarte clar că Deutsche Welle nu este un portal german oarecare, el se prezintă ca ”vocea media a Germaniei în toată lumea”. Deci modul în care lucrurile sunt prezentate de Deutsche Welle reprezintă viziunea Berlinului, nu vreo opțiune a unui jurnalist independent.

De-a lungul timpului, Deutsche Welle România a făcut diferite parteneriate media și atunci când au un material important reușesc să-l disemineze în toată presa românească.

Sunt câteva exemple în sensul acesta:

  1. Autoritățile germane au preîntâmpinat un puternic atentat

Acest articol, care a ajuns în mod clar în toată presa românească vine la câteva zile după atentatele din Berlin, iar Germania simte nevoia să livreze mesajul că sunt o țară sigură, cu o infrastructură militară performantă care face față cu brio amenințărilor teroriste chiar dacă le mai scapă, ocazional, câte unul.

  1. Polonia cere Germaniei 685 de miliarde de euro despăgubiri de război

Aici se prezintă modul în care acționează guvernul polonez pentru recuperarea datoriei de război din partea Germaniei. Bineînțeles că punctul de vedere al Germaniei este clar, Polonia nu primește nimic și explică de ce și cum. Interesant este că ei promovează acest articol în România pentru a da de înțeles foarte clar Bucureștiului că ar fi o prostie să ceară și ei așa ceva, când e evident că nici Polonia nu primește nimic.

  1. Atac la servicii, atac la statul de drept

Deja, în acest articol avem o implicare mai clară în politica românească. Este evident că portalul german îl atacă pe Dragnea și îl apără pe Iohannis în problema serviciilor secrete. Interesant mi se pare cât de pe față fac acest lucru. Și-l asumă pe Iohannis fără probleme și fără menajamente.

Pentru a păstra logica, o știre bântuie în ultima vreme presa din România, fiind citate tot timpul ”surse bine informate de la Berlin”. Se speculează că Iohannis nu va mai candida pentru un al doilea mandat și că va ocupa funcția lui Donald Tusk, cea de președinte al Consiliului European, fiind sprijint de Germania. Știrea este în mod clar o dezinformare. Iohannis va candida la prezidențiale și cel mai probabil le va câștiga, însă această știre crește favorabilitatea Germaniei în România și din acest motiv le convine perpetuarea acestei informații eronate.

Cum ne ferim de propagandă?

Propaganda a existat întotdeauna. Acum ea pare mai activă pentru că internetul a crescut interacțiunea unor mase largi de oameni, dar principiile au rămas aceleași. Trebuie să alegem cu grijă locurile din care ne informăm și niciodată nu trebuie să stăm într-o bulă construită doar din canalele care au mesaje pe placul nostru. Mass-media nu trebuie crezută pe cuvânt, informațiile trebuie verificate.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Bineinteles, stirea ca Johannis il va inlocui pe Donald Task ne face sa credem ca am putea pierde un asa de valoros om in fruntea tarii, care e ochit de insasi EU. Mai perfizi ca nemtii mai greu sa intalnim. Nu “intimplator” industria lichidata la noi a aparut in Germania, si noi trebuie sa imprumutam de la IMF pentru cheltuielile interne. Dar ca sa se infaptuiasca programul, ei au investit in agenti implantati in guvernul nostru, au finantat universitatea lui Andrei Plesu unde s-au pregatit viitoarele cadre potrivnice Romaniei, si bineinteles au la dispozitie o retea informative care se ocupa cu dezinformarea.