In anii ’90 medicina de urgenta din Romania era un dezastru. Salvarile veneau dupa ore intregi de asteptare, chiar si in marile orase, si zeci, daca nu sute de oameni au murit cu zile din cauza acestor intarzieri. Reactiile la accidentele grave erau slabe, iar despre descarcerari rapide si profesioniste nici nu se punea problema.
In acei ani, un om, Raed Arafat, pe numele lui, avea un vis. Un palestinian, care studiase in Romania. Visul sau era un sistem eficient si integrat de urgenta, o misiune a statului la care sa participe nu numai ambulanta, ci si pompierii si ceea ce avea sa devina mai tarziu ISU. N-avea bani, si nici macar sustinere. Dar avea o vointa de fier.
Prima ambulanta a SMURD fost o donatie din Germania, iar primii salvatori au fost voluntari. Li se spunea, asa cum li se mai spune in multe locuri si azi, “arafati”. Exclusiv sustinerea externa l-a ajutat pe Raed Arafat sa inchege o varianta alternativa, non profit si cu mult mai eficienta la ambulanta clasica, ce a functionat initial in cadrul Pompierilor, nu al Ministerului Sanatatii.
Si tocmai de aceea a fost sabotat, acuzat, marginalizat cu o tenacitate comparabila cu a lui. Sistemul se apara cu dintii si ghearele. Dar, lucru rar, a fost invins. Temporar.
Raed Arafat si-a dedicat viata serviciului de urgenta. Cu vointa, profesionalism si seriozitate a transformat un sistem total nefunctional intr-unul dintre cele mai valoroase sisteme de interventie din Europa. Fapt recunoscut in scris inclusiv de FMI si Banca Mondiala.
SMURD a fost auditat de doua ori de Comisia Europena si este unul dintre cele mai perfomante sisteme europene din perspectiva rezultate-cost. Raed Arafat a fost numit secretar de stat pentru a tine spatele si a face treaba unor ministri fara exceptie depasiti de situatie, daca nu chiar de-a dreptul incompetenti. Si, din nou, Raed Arafat a fost mereu in prima linie.
Dar sistemul nu fusese invins, nu l-a uitat, nu l-a iertat si iata ca a venit vremea sa-si ia revansa. Desi este recunoscut ca profesionistul numarul 1 in domeniul medicinei de urgenta, Raed Arafat nu a fost cooptat in comisia de elaborare a noii legi a sanatatii. Desi era secretar de stat, i-a fost interzis accesul la sedintele din minister in privinta noii legi.
Mai mult, desi luni de zile s-a straduit sa comunice comisiei Vladescu opiniile sale in privinta domeniului sau de excelenta, nu a fost bagat in seama. A incercat sa expuna aceste puncte de vedere si ministrului Sanataii si presedintelui, memoriile sale au ramas prin sertare.
De ce acest efort? Pentru ca proiectul legii, in marea lui majoritate principial corect si necesar, punea in pericol exact functionarea medicinei de urgenta, adica a domeniului despre care FMI spunea ca nu ar trebui in niciun fel modificat, deoarece functioneaza bine si pe care BM l-a prezentat in alte tari drept exemplu de urmat. Nu cred ca FMI poate fi acuzat de antireformist, cat timp nu a existat reforma in ultimii 2 ani care sa nu fi fost impusa de angajamentele fata de Fond.
Pericolul cel mare este ca se sparge integrarea SMURD- pompieri -ISU – UPU, adica adevarata cheie a bunei functionari a sistemului.
Si in tot acest timp Raed Arafat nu a facut niciun comentariu public, incercand din rasputeri sa lupte discret din interior, pana cand opozitia sa a fost dezvaluita de chiar presedinte intr-o declaratie cu iz de infierare comunista: iata dusmanul reformei, este Raed Arafat.
Abia atunci Raed Arafat si-a expus intr-adevar punctul de vedere, rezervele, temerile strict referitoare la zona de urgenta, necontestand in niciun fel nici necesitatea reformarii sistemului sanitar in ansamblu, nici a legii in cauza, ci doar distrugerea actualului sistem de urgenta. Si atunci a fost din nou plesnit peste fata de Traian Basescu: de ce vorbesti in public, stangistule? Da-ti demisia sau taci!
Daca e dezbatere publica, de ce sa nu vorbeasca? Si de cand are medicina de urgenta culoare politica? Cand omul zace intr-o balta de sange, credeti ca exista o procedura de stanga si una de dreapta?
Umilit, terifiat de perspectiva de a-si vedea distrusa intreaga munca din ultimii 20 de ani, Raed Arafat a demisionat demn din minister, refuzand in continuare polemica de tip telefonic si promitand sa-si continue lupta din afara lui. Ma tem ca nu are nicio sansa.
Reformarea sistemului de urgenta, distrugerea unui lucru in mod cert bun, pare o operatiune dedicata clientelei care sa intre puternic pe ultima zona a Sanatatii care va ramane finantata exclusiv de la buget. Si cu asa ceva, mai ales in an electoral, nu poti sa lupti.
Daca ne uitam la cronologia faptelor, nu e deloc deplasat sa socotim ca Raed Arafat a fost impins sa demisioneze pentru ca incurca si in locul lui sa fie instalat un traseist, Tudor Ciuhodaru, cu o abordare, nu ma indoiesc, pe placul Puterii si al clientelei. Deja domnia sa ne-a explicat pe treptele ministerului ca medicina de urgenta se poate face si cu medicii picati la rezidentiat. Incurajator, nimic de zis!
Asa ca sansele ca Raed Arafat sa invinga sunt minime, iar legea va fi votata, in forma actuala, probabil in cel mai scurt timp. Ce se va intampla atunci, Raed Arafat a lasat deja sa se inteleaga si ar fi o decizie cat se poate de fireasca – va pleca din tara.
Deocamdata ministerul ramane fara singurul profesionist autentic de la varf. Dar este posibil ca in curand si Romania sa ramana fara el si, n-as exclude, fara o buna parte din echipa pe care Raed Arafat a format-o la SMURD. Si, va asigur, tari cu respect autentic pentru valoare si profesionalism, tari care tanjesc un sistem la fel de performant ca SMURD, sa-i ia cu bratele deschise, pe sume fabuloase, pentru a face acolo ceea ce Romania se pregateste sa distruga.
Lasa ca noi ramanem cu traseistii si medicii picati la rezidentiat!
Soarta lui Raed Arafat nu este singulara, ci poate doar cea mai mediatizata. Este soarta tuturor profesionistilor apolitici si inflexibili, care nu-si tradeaza principiile. In Romania, politica si clientela, sistemul adica, nu suporta profesionistii adevarati si onesti.
Autor: Ioana Ene
Sursa: ziare.com
..cel mai interesant e ca organizeaza sistemul de sanatate astia care se trateaza la Viena…
Mare pacat ca ne batem joc de tot ce functioneaza. Pana la urma acesti conducatori au fost invidiosi pe realizarile palestinianului,cu atat mai mult cu cat e si palestinian in plus. Pacat, mare pacat.
In Romania, politica si clientela, sistemul adica, nu suporta profesionistii adevarati si onesti.Este soarta tuturor profesionistilor apolitici si inflexibili, care nu-si tradeaza principiile.Raed Arafat profesionist in materie a fost plesnit peste fata de un boditoc,un excroc si un tradator de tara care este presedinte in momentul de fata.
” …. promitand sa-si continue lupta din afara lui. Ma tem ca nu are nicio sansa.” Cred ca este momentul sa scapam de astfel de temeri. A sosit momentul ca sa oprim politicienii sa …. fie cei mai destepti!!! Nu este numai la noi! Vezi pe Sarkozi si Merkel care ca “mari specialisti in ale economiei ….”, salveaza economia lumii!!! Basescu ca si Boc, sa lase specialistii sa vorbeasca. Sa folosim cercetatorii, proiectantii, etc. Nu (can)ANALISTII!!! Nu ministri cu liceul, facultatile si doctoratele, facute/castigate la INVATAMANT FARA FRECVENTA sau la distanta! Da doamne!