Analize și opinii

Priviţi cuierul din fotografie

Un prieten din studenţie mi-a pasat pe mail o fotografie antologică. Poate şi istorică pentru cei din cadru, mai ales pentru Carmen şi Klaus Iohannis dar şi pentru duşmanii lor.



Ne aflăm în faţa unui moment de istorie, de artă, de satiră, de morală, de jurnalism şi a unui material grăitor pentru o analiză psiho-somatică şi comportamentală. Imaginea cu familia prezidenţială a României poate fi privită în mai multe feluri. La un moment dat, fotografia trădează şi nuanţe de caricatură. Vă înşelaţi dacă vă imaginaţi că aş putea să mă refer la Regină!

“-Dacă tot îţi plac ţie fotografiile,uită-te şi la asta!”, îmi scrie el, descoperind că şi mine penibilul din fotografie.

Chiar îmi vine să călătoresc ore întregi prin această imagine şi să reconstitui mental momentul în care fotoreporterul a declanşat fragmentul de eternitate. Nici nu ştii la ce să priveşti mai întîi! La Angela Merkel, naturală şi nepăsătoare în a se lăsa surprinsă cu paharul de vin în mînă în faţa Reginei Elisabeta a II, sau la mîinile înmănuşate în negru ale Majestăţii Sale? Cum să nu contempli privirea pătrunzătoare a Reginei îndreptată spre obrajii bucălaţi ai prim-ministrului norvegian Erna Solberg? Sau brăţara enormă a acesteia şi mîinile cu degetele grăsulii ale norvegiencei? Ce vă atrage atenţia mai insistent? Mantia de culoarea lămîii necoapte a Melaniei Trump, cea care vrea să şocheze ca orice manechin care iese în lumea politică şi academică? Sau bordo-ul veneţian al rochiei îmbrăcate de premierul norvegian?

Cine poate trece cu privirea peste urmele lăsate de timp şi de războaie de tot soiul, de crize şi greve peste umerii încă drepţi ai Reginei, cu ţinuta impecabilă de „doamnă a doamnelor“ de pe glob?

Cine poate sări peste culorile asortate ca într-un manual de ţinută regală?

Ce doamnă poate să nu observe simplitatea accesoriilor Reginei Elisabeta a II şi să treacă peste decenţa şi demnitatea cu care îşi poartă vîrsta?

Cine s-ar putea abţine să-i inventarieze pe cei din preajmă, fericiţi şi copleşiţi actori ai momentului imortalizat de fotografi? Cum să nu bagi de seamă înghesuiala tuturor în preajma Reginei, cu toţii ceva (sau chiar mult) mai înalţi decît Suverana dar şi mai neînsemnaţi decît aceasta?

Cum să nu te gîndeşti la cei doi ai noştri care se împing în cadru pentru a avea şi ei o amintire cu Regina Angliei, mai ales că preşedintele participa cu soţia la cea mai importantă reuniune militară a lumii? Pe lîngă că ocupă fundalul din preajma Reginei, amîndoi se înalţă ca doi turişti de la ţără, fericiţi că se pot fotografia în faţa sau în spatele unui monument istoric.

La sfîrşitul întîlnirii mele cu această fotografie pretind că am înţeles încă puţin din subconştientul preşedintelui şi din ce fel de om este sau nu este Klaus Iohannis. În prejma unei regine a Angliei, micimile şi măreţiile oamenilor se văd cu mai multă putere de impact!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu