Analize și opinii

Principiul hegelian al manipulării sau mecanismul folosit pentru a forța schimbarea socială

social-engineering1Edward Bernays a numit această tehnică științifică de manipulare a opiniei publice: “inginerie de consimțământ”. “Dacă înțelegem mecanismul și motivele acţiunilor unui grup uman, nu este posibil să controlăm și să înregimentăm masele în funcție de voința noastră fără ca acestea să-şi dea seama ? Practica recentă de propagandă a dovedit că este posibil, cel puțin până la un anumit punct și în anumite limite.”(“Propaganda”)

Cum devin acceptate soluții nedorite prin manipulare, conform principiului hegelian al manipulării?

1. CREAREA UNEI CRIZE: cei care dețin influență și putere pot crea o criză puternică pentru a dezbina societatea, amenințând-o cu repercursiuni nedorite.

2. FORȚAREA UNEI REACȚII: prin intermediul unui val de teroare în rândul populației, se încurajează o atitudine de opoziție împotriva crizei create, forțând populația să revendice acțiuni pentru îndepărtarea crizei.

3. PROPUNEREA UNEI SOLUȚII: se va prezenta opiniei publice o soluție fabricată, de obicei o idee care în mod obișnuit ar fi fost inacceptabilă, însă foarte utilă celor care au creat criza.

A se vedea momente-cheie: America 11 septembrie 2001, Madrid 11 martie 2004, Moscova 29 martie 2010, Londra 2005, Paris 7 ianuarie 2015.


Autor: Gandeste.org

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu