Analize și opinii

Președintele Uniunii Judecătorilor, Dana Gîrbovan: ”Referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi şi o conserva de peşte sau o pungă de creveţi expandaţi!”

Judecătoarea Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, critică modul în care au fost formulate întrebările referendumului inițiat de președintele Klaus Iohannis și susține că se încalcă libertatea fiecărui cetăţean de a-şi exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului.



“Prin includerea mai multor probleme într-o singură întrebare, referendumul din 26 mai încalcă libertatea fiecărui cetăţean de a-şi exprima distinct punctul de vedere cu privire la fiecare dintre multele probleme supuse referendumului. Altfel spus, prin modul în care au fost formulate întrebările, referendumul mi-a amintit tot de perioada comunistă, când, dacă vroiai să cumperi un kg de carne, trebuia să cumperi şi o conserva de peşte sau o pungă de creveţi expandaţi”, a declarat Dana Gîrbovan, preşedintele UNJR, într-un interviu pentru MEDIAFAX.

Preşedintele UNJR spune că având în vedere modul în care sunt puse întrebările, acestea ar putea avea mult mai multe răspunsuri decât cele două pe care le vor avea românii la dispoziţie.

“Oferite la pachet, acestea încalcă flagrant libertatea de opinie a celor chemaţi la referendum, fapt ce loveşte exact în spiritul constituţional al acestui tip de consultare, pentru că obligă cetăţenii să răspundă cu DA sau NU global, când răspunsul la o întrebare poate fi DA pentru o problema şi NU pentru alta. (…) Prima întrebare implică analize multiple, distinct pentru amnistie, graţiere colectivă şi graţiere individuală.

La această primă întrebare se poate răspunde cu DA la toate problemele, NU la toate, după cum s-ar putea răspunde cu DA la unele sau nu la altele. Matematic vorbind, o astfel de întrebare naşte nu mai puţin de 8 răspunsuri posibile”, spune Dana Gîrbovan, pentru MEDIAFAX. (Mai multe detalii AICI)

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Felicitari, Gina pentru comentariul concis, dar mai ales scurt!
    Vezi ca se poate…?!

  • La consultarea poporului a apelat si Pilat cu privire de decizia de eliberare intre Isus si Baraba. Istoria se repeta pana la momentul in care se produce schimbarea paradigmei in rezonanta cu energiile normei universale tranzitand T0.