Analize și opinii

Președintele Uniunii Judecătorilor, Dana Gîrbovan: ”Atunci când trebuia să vorbim, am tăcut! Ce putem face acum să ne redobândim și noi demnitatea pierdută în demagogie, vorbe goale, ipocrizie și lașitate?”

Am citit azi comunicatul Sectiei pentru judecatori a CSM si m-am bucurat ca, pentru prima data, asumandu-si rolul de garant al independentei judecatorilor si al instantelor, Sectia a denuntat public practica abuziva a DNA din dosarul Birsan de a cerceta judecatori pentru hotararile pe care le pronunta.



Pregatisem o postare in aceasta seara in care aratam ca acest caz nu este izolat, doarece au fost si alte cauze in care judecatori au fost cercetati, suspendati din functii, in dosare cu grave neregularitati si abuzuri constatate prin hotarari definitve.

Sunt si in prezent dosare deschise in care judecatori sunt anchetati si chemati la DNA pentru a da explicatii exact pe modul in care isi instrumenteaza dosarele.

Explicam in postare, o data in plus, de ce in acest moment este necesara crearea “Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie”, tocmai pentru a proteja judecatorii de astfel de practici specifice procuraturii comuniste.

Am scris tehnic, argumentat, cu exemple.

In timp ce-mi reciteam postarea inainte de publicare am ascultat-o pe doamna judecator Gabriela Birsan si m-am oprit.

Am ascultat-o vorbind cu demnitatea unui om puternic, nefrant si neindoit, despre anii in care a fost suspendata din functie si umilintele la care ea si familia dansei au fost supusi in aceasta perioada.

Am ascultat-o si mi-am dat seama ca orice as spune tehnic ar fi fost steril si nepotrivit acum, deoarece atunci cand trebuia sa vorbim, am tacut.

Doamna Birsan a spus ca se va mai intoarce la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a mai intra inca o data intr-o sedinta de judecata, dupa care va iesi cu capul sus din profesie.

In timp ce dansa iese cu capul sus, noi, cei ramasi, nu putem decat sta cu capul plecat, atat din respect, cat si de rusine.

Sa tacem, cu capul plecat, si sa facem un efort sa gandim. Sa ne gandim la momentele in care trebuia sa vorbim si am tacut. Sa ne gandim ce putem face acum sa ne redobandim si noi demnitatea pierduta in demagogie, vorbe goale, ipocrizie si lasitate.

Autor: Dana Gîrbovan

Sursa: Dana Gîrbovan

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Asa,

    Legile de drept material recunosc persoanelor fizice si juridice drepturi subiective civile, carora le corespund obligatii corelative. Cel mai adesea, regulile de drept sunt respectate si astfel drepturile subiective satisfacute, iar obligatiile indeplinite fara a fi nevoie sa se recurga la…constrangere. In acest fel exista, din fericire, un domeniu imens al aplicarii NECONTENCIOASE a DREPTULUI. DREPTUL – spunea Profesorul Eugen Heroveanu – se realizeaza de obicei de la SINE, prin forta si autoritatea proprie, prin ECHILIBRUL CREAT de INTERDEPENDENTA factorilor sociali, prin ACTIUNEA PREVENTIVA pe care o exercita forta SOCIALA organizata asupra tuturor CAUZELOR care l-ar putea deturna de la DESTINATIE sau l-ar putea PARALIZA in exercitiul sau. In acest fel, chiar daca neintrerupt ii suportam actiunea si-i simtim binefacerile, de cele mai multe ori el ramane IGNORAT de propria noastra CONSTIINTA, intocmai cum IGNORAM RITMUL INIMII sau PROCESUL VITAL AL CIRCULATIEI SANGELUI atunci cand SUNTEM SANATOSI. Din “Notiuni si Principii Generale – Consideratii Generale privind Justitia, Tratat teoretic si practic de procedura civila, vol.I, Teoria Generala, Prof. univ. dr. Viorel, Mihai Ciobanu
    Nu-i minunat?!
    Povesti adevarate, adevarate, adevarate. Povesti civile. Cat despre cele penale…cunoastem pana la maduva oaselor, sfintele si binecuvantatele moaste.
    Multumesc din suflet!

  • Urâte atacurile de tip “ţaţă” (de mai sus) la adresa Danei Gârbovan!
    … Ca sa nu dai din gura fara sa gandesti ar trebui (in lipsa bunului simt) sa ajungi intr-o pozitie “speciala” si – dupa ce te dumiresti cum “bate vantul” – sa inceapa presiunile, “manevrele” cu autori cunoscuti sau nu….
    Dupa aia s-o faci pe moralistul.
    Cand esti supus presiunilor de tip mafiot si nu ai cui sa-i ceri sprijinul, nimeni si nimic nu te protejeaza postaca voia sa vada cum se lichideaza “persoanele problema” prin sinucidere profesionala, sociala sau biologica…
    DE CE NU INTREBATI PE CEI CARE AU COMIS FAPTELE CRIMINALE DESPRE DEMISIE, RASPUNDERE, … “SANATATE”???