Analize și opinii

POLONIA VREA GALIȚIA ÎNAPOI DE LA UCRAINA

Polonia și Ucraina au o istorie complexă de masacre de ambele părți. Cu toate acestea, de opt ani, ei sunt uniți împotriva Rusiei. După ce s-a gândit la anexarea unui teritoriu rusesc dacă Moscova pierde războiul (Kaliningrad), Varșovia ar dori să anexeze acum un teritoriu ucrainean dacă Kievul pierde.

Președintele Andrzej Duda ar fi primit garanții de la omologul său Volodymyr Zelensky că, în semn de recunoștință pentru ajutorul său militar împotriva rușilor, țara sa ar putea anexa Galiția.

Când Conferința de Pace de la Versailles a încercat să stabilească granițele în Europa de Est la sfârșitul Primului Război Mondial, nu a reușit. În funcție de criteriile istorice, lingvistice, etnice sau economice, ar fi trebuit concepute hărți diferite, dar interesele învingătorilor (Statele Unite, Franța, Marea Britanie) erau contradictorii, astfel încât deciziile luate au satisfăcut doar jumătate din țările în cauză.

Chiar și astăzi, problema poate fi răsturnată în toate direcțiile: granițele Belarusului și Ucrainei sunt și vor rămâne artificiale. Aceasta este o situație cu totul specială, greu de înțeles pentru oamenii cu o lungă istorie națională.

Odată stabilit acest lucru, trebuie să admitem că nici Belarus, nici Ucraina nu pot fi națiuni în sensul obișnuit al termenului, ceea ce nu înseamnă că nu pot fi state. „Naționalismul” ucrainean este o ideologie artificială care poate fi construită doar prin respingerea altor popoare. Așa au făcut banderiștii în perioada interbelică și fac astăzi împotriva „moscoviților” sau „marilor ruși”. Această formă de naționalism nu poate fi decât distructivă. Exemplul Belarusului arată că o altă cale este posibilă.

Polonia, care dispăruse complet în secolul al XIX-lea, a fost reconstituită după înfrângerea Imperiului Austro-Ungar și a Revoluției Ruse. Cu toate acestea, la Conferința de la Versailles, deși nu a avut nicio problemă în a-și stabili granița de vest, nu a știut unde să-și stabilească granița de est (lângă Ucraina). Așa că a doua republică poloneză a încercat să crească ducând un război împotriva Ucrainei. A reușit să anexeze întreaga Galiție. Astăzi Cracovia este încă poloneză, în timp ce Lviv este ucrainean.

Când președintele Volodymyr Zelensky susține că Donbasul și Crimeea sunt ucrainene, el descrie starea actuală a cărții funciare, dar nu o poate justifica.

În 1792, Crimeea a fost cucerită de Imperiul Rus din Imperiul Otoman. Țarina Ecaterina a II-a intenționa să-și extindă influența spre Mările Sudului. Dar britanicii, îngrijorați că rușii vor intra în Mediterana și vor concura cu hegemonia lor navală, au organizat o coaliție cu Franța și Imperiul Otoman. Au reușit să învingă armata rusă, dar nu să recupereze acest teritoriu.

Acesta a fost păstrat, în 1917, de Uniunea Sovietică. În Crimeea, la Sevastopol, a avut loc bătălia decisivă din „Al Doilea Război Mondial” (sau „Marele Război Patriotic” în terminologia rusă), marcând începutul sfârșitului celui de-al Treilea Reich.

În 1954, prim-secretarul URSS, ucraineanul Nikita Hrușciov, a decis în același timp să acorde amnistie banderiștilor și să atașeze administrativ Crimeea Republicii Socialiste Sovietice Ucrainene. Aceasta a fost pentru a întoarce pagina de la crimele banderiștilor și naziștilor din timpul războiului mondial și crimele banderiștilor și ale CIA de la începutul războiului „rece”.

Când Uniunea Sovietică s-a prăbușit, Crimeea s-a declarat independentă prin referendum la 12 februarie 1991, sub numele de Republica Autonomă Sovietică Socialistă Crimeea. Restul Ucrainei de astăzi nu și-a confirmat independența decât nouă luni mai târziu, la 1 decembrie 1991. Cu toate acestea, președintele rus Boris Elțin a refuzat să anexeze Crimeea la țara sa, așa că a decis să se întoarcă în Ucraina pe 26 februarie 1992.

După ce președintele ales democratic Viktor Ianukovici a fost răsturnat de o revoluție „de culoare” organizată de Statele Unite, guvernul care s-a format includea o duzină de membri banderiști. În aceste condiții, Crimeea a refuzat să i se impună un regim politic nazist. Acesta a decis prin referendum să-și recapete independența și să solicite aderarea la Federația Rusă.

După instalarea bazelor militare rusești în Siria, Londra a văzut prezența rusă în Crimeea ca pe revenirea unui rival credibil, capabil să-i amenințe hegemonia maritimă.

După cucerirea Crimeei, țarina Ecaterina a II-a și-a trimis flota la Beirut și Latakia. Ea a stabilit, de asemenea, o regiune în sudul Ucrainei, „Noua Rusie” (Novorossia). Acest teritoriu includea Donbass , Mykolayev, Kirovograd (azi Kropyvnytskyi), Herson, Odesa, Găgăuzia și Transnistria (azi Republica Moldovenească Nistreană).

Pavel Gubarev, care a fost guvernator la Donețk în 2014, s-a opus noului regim de la Kiev impus de „lovitură de stat” sau de „revoluție” (depinde de punct de vedere). Așa că a propus să se separe de Ucraina cu toate teritoriile „Noii Rusii” ale Ecaterinei a II-a. Este necesar să știm că Goubarev nu a fost nici pro-rus, nici pro-american, ci, dimpotrivă, pro-european .

Abia când Kievul l-a arestat și întemnițat a devenit pro-rus. Când președintele Zelensky a refuzat oferta rusă de pace, președintele Putin i-a spus că cererile sale vor crește în timp. De acum înainte, eliberarea „Noii Rusii” (Novorossia) este obiectivul strategic al armatelor ruse. În aproape toate războaiele, învingătorul cere compensații, adesea teritorii. Aici, va fi Novorossia.

Prin crearea Națiunilor Unite, învingătorii celui de-al Doilea Război Mondial au sperat să pună capăt războaielor de cucerire. Cu toate acestea, au recunoscut că războiul ar putea fi un răspuns legal la anumite conflicte. Marile puteri s-au abținut până când NATO a sfâșiat Iugoslavia, creând șapte țări noi.

Kosovo a devenit o bază militară americană în Balcani. Securitatea sa este încă asigurată de un contingent NATO. Bosnia-Herțegovina este o colonie a Uniunii Europene. Încă este condusă de un Înalt Reprezentant internațional. Aceste exemple deplorabile creează un precedent care nu va permite criticarea posibilei aderări a Novorossiei la Federația Rusă .

Polonia, care încă nu a acceptat pierderea Galiției de Est, a participat în 2014 la operațiunea anglo-saxonă de răsturnare a președintelui ucrainean ales democratic. La acea vreme, am publicat un articol care dezvăluia că 86 de „revoltați” din miliția banderistă Pravy Sektor fuseseră antrenați de Polonia la centrul de poliție Legionowo în septembrie 2013. Operațiunea a fost supravegheată de Radosław Sikorski, ministrul apărării și ulterior ministru al afacerilor externe.

Sprijinul Poloniei acordat banderiștilor împotriva președintelui ucrainean a fost evident. Stepan Bandera supraveghease într-adevăr, în 1934, asasinarea ministrului polonez de interne Bronisław Pieracki în numele Gestapo. Apoi comandase numeroase masacre de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Specialistul polonez în securitate Jerzy Dziewulski și președintele interimar ucrainean Oleksandr Turchynov supraveghează operațiunile militare împotriva insurgenților din Donbass (iunie 2014).

Curând a devenit evident că revoluția/lovitura de stat din Ucraina din 2014 a fost orchestrată de Victoria Nuland (actualul nr. 2 în Secretariatul de Stat al SUA) și Derek Chollet (actual consilier al Secretarului de Stat al SUA), dar implementată de canadieni și polonezii Radosław Sikorski și Jerzy Dziewulski.

Acesta din urmă este un ofițer de poliție de prestigiu, pregătit în Israel, iar mai târziu consilier al Președintelui Republicii și parlamentar. O fotografie, făcută în iunie 2014, l-a arătat conducând forțele de intervenție ucrainene alături de președintele interimar ucrainean Oleksandr Turchynov.

Polonia a revenit în luptă la începutul operațiunii militare speciale ruse din 2022. Când NATO a anunțat o înfrângere iminentă a Rusiei, generalul Waldemar Skrzypczak a cerut ca Kaliningradul (care nu a fost niciodată polonez) să fie returnat de Rusia Poloniei ca reparații de război.

Pe măsură ce a devenit clar că Rusia avansează și că înfrângerea va fi ucraineană, președintele Andrzej Duda a luat în considerare recuperarea Galiției de Est, care fusese pierdută în cel de-al doilea război mondial. La început le-a propus ucrainenilor să desfășoare o forță poloneză de pace pentru a proteja Galiția. Apoi a ținut un discurs emoționant pentru a-și asigura vecinii de sprijinul lor împotriva Rusiei.

În cele din urmă, a mers la Kiev și a ținut un discurs la Rada Supremă. Ulterior, Polonia a început să implementeze o cooperare unidirecțională. A trimis oficiali de rang înalt pentru a administra țara din care a fugit o mare parte a populației. Dar nu invers: nu există oficiali ucraineni în Polonia. În mod similar, după ce a primit trei milioane de refugiați ucraineni, Polonia a declarat că va înceta să le mai plătească indemnizații de la 1 iulie.

Acceptarea entuziastă a ajutorului Varșoviei la schimb cu teritoriul Galiției de către banderiști atestă natura artificială a „naționalismului” lor.

Autor: Thierry Meyssan

Sursa: https://www.europereloaded.com/poland-wants-galicia-back…/