Analize și opinii

Polonia, șocată de prețul „inacceptabil” cerut de SUA pentru rachetele Patriot, REFUZĂ tranzacția

Polonia încercă de mai multă vreme să achiziționeze un sistem de apărare Patriot, dar oficialii polonezi au fost surpinși de prețul cerut de Departamentul de Stat.Potrivit Agenției de Cooperare în domeniul Apărării de Securitate, atunci când a anunțat Congresul luna trecută despre potențiala vânzare, înțelegerea ar putea costa 10,5 miliarde de dolari pentru patru sisteme – adică aproximativ 37 de miliarde de zloți – sumă care depășește deja cu 7 miliarde de zloți ceea ce Polonia ar fi urmat să aloce pentru întregul program.

„Costul ridicat a venit ca o surpriză pentru noi”, a declarat Bartosz Kownacki, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale din Polonia, conform Defens News.

„Prețul este într-adevăr inacceptabil pentru noi, chiar și în perspectiva activelor financiare semnificative pe care le-am alocat pentru modernizarea tehnică a forțelor armate poloneze”, a mai adăugat acesta. „Nu putem să ne permitem pur și simplu să cheltuim atât de mulți bani pentru achiziționarea a două baterii și a rachetelor pentru o astfel de sumă de bani”.

Oferta din partea SUA a inclus 16 lansatoare de rachete, 4 radare sectoriale si 208 de rachete PAC-3 de imbunatatire a rachetelor (MSE).

România nu a avut nicio obiecție și a achiziționat șapte unități modernizate Patriot constând în șapte seturi de radare AN/MPQ-65, șapte stații de control AN/MSQ-132, 13 grupuri de antenă, 28 de stații lansatoare M903, 56 de rachete Patriot MIM-104E, 168 de rachete Patriot Advanced Capabilty-3 (PAC-3) și șapte generatoare de energie electrică EPP III. Conform Defense Security Cooperation Agency (Agenția de Cooperare pentru Apărare și Securitate) din SUA , România va mai achiziționa echipamente de comunicații, instrumente și echipamente de testare, echipament de suport, documentație tehnică, echipament de instrucție, piese de schimb, dar și servicii de instruirea personalului, de suport tehnic și logistic și elemente aferente acestuia. Astfel, valoarea totală a programului se ridică la 3,9 miliarde de dolari.

Autor: Tudor Matei

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pai da, dar Polonia joaca in alta Liga fatza Romania, in cea a statelor suverne si independente. Pe cand, in cazul Romaniei, cea mai infecta Colonie a tripletei demonice SUA-UE-Israel, trebuie sa-ti respecti statutul si sa faci șmotru, adica printre altele, sa le cumperi(si astfel sa te indatorezi) toate rebuturile militare ale “stapanilor strategici”(pe care altfel, le-ar fi casat), la preturi de platina!

  • rumunika este pupina “tutulor”, are stapani allogenic bine-cuvantati de “big brother” si toata cumetria euro-atlantica !

  • si voi ce sunteti? Chinezi? Hai sa incepem sa ne comportam ca romani care ne asumam pozitia… Cine e responsabil pentru asta?

  • Pt Stirbu Costin—“Hai sa incepem sa ne comportam ca romani care ne asumam pozitia…”

    Care pozitie sa ne-o asumam: aia de sclavi pe plantatiile SUA si UE??
    Nu, merci! Aia e pt Iudele, alogenii si slugoii neamului, nu pt romanii adevarati!

Abonează-te la newsletter