Analize și opinii

Polonia a învins Comisia Europeană într-un proces privind impozitul aplicat supermarket-urilor străine

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a respins apelul Comisiei Europene cu privire la introducerea „taxei de supermarket” în Polonia.

Legislația privind impozitul pe vânzările cu amănuntul a fost adoptată de Parlamentul polonez în vara anului 2016 și trebuia să fie introdusă la data de 1 septembrie în același an, dar din cauza contestațiilor din partea companiilor de supermarketuri din Polonia a fost blocată de Comisia Europeană. Comisia a susținut că taxa constituie ajutor de stat și a încălcat legislația UE și a formulat un recurs la CJUE. În mai 2019, CJUE a respins cererea Comisiei Europene și, de curând, a confirmat această hotărâre.

Procesul legal în ambele instanțe a CJUE a durat peste patru ani. Deși hotărârea a fost considerată un succes pentru guvernul polonez, veniturile din impozite pe parcursul perioadei, estimate la cel puțin 2,1 milioane EUR, nu vor fi rambursate de Comisia Euroepană.

Ce presupunea legea?

Guvernul a decis că taxa va afecta comercianții cu amănuntul cu un venit lunar de peste 3,7 milioane de euro. Acesta ar avea două rate: rata mai mică (0,8%) ar fi aplicată veniturilor lunare cuprinse între 3,7 milioane euro și 37 milioane euro, iar rata impozitării mai mare ar fi aplicată veniturilor care depășesc 37 milioane de euro pe lună. Este important de reținut că veniturile care sunt impozitate sunt doar cele din vânzările cu amănuntul.

Mai mult, pe lângă aducerea de noi venituri fiscale la bugetul de stat, impozitul este menit să egalizeze oportunitățile dintre lanțurile masive de supermarketuri și companiile comerciale mai mici. De asemenea, este menit să sprijine producătorii polonezi de alimente care își vând produsele în principal în magazinele locale deținute de companii mici și mijlocii.

Taxa este menită să impoziteze în mod eficient lanțurile de supermarketuri care evită în prezent impozitarea completă prin transferul unei părți din veniturile lor în străinătate. Ca urmare, este conceput pentru a opri extinderea imenselor lanțuri de supermarketuri străine, informează RMX.

Sursa: dcnews.ro