Politizarea administratiei publice ramane una dintre marile probleme (nerezolvate) ale Romaniei anului 2010. Statutul de inalt functionar a fost aruncat in derizoriu de guvernari arogante si incapabile sa inteleaga ca flagelul politizarii nu face altceva decat sa decredibilizeze si mai mult institutiile statului. Deconcentratele au reprezentat una dintre marile mize ale fiecarui guvern. Nici noul Cabinet Boc nu a facut nota discordanta. Si-a numit politrucii in miile de functii din teritoriu, neomitand sa ofere UDMR si grupului asa-zisilor independenti functii potrivit unui algoritm politic respectat pana la paroxism. Recenta decizie a judecatorilor Curtii Constitutionale, potrivit careia modificarile aduse de guvern la Legea functionarilor publici sunt neconstitutionale, nu a facut altceva decat sa reflecte, inca o data, realitatea cruda. O realitate la care au cotizat din plin si precedentul guvern Boc, si guvernul Tariceanu, si cel condus de Nastase, iar exemplele pot continua pana la executivul condus de Petre Roman. Toate Puterile au acaparat Romania, impartind judetele conform propriilor interese.
Nu putine au fost promisiunile liderilor care garantau ca administratia va fi depolitizata. Ca deconcentratele vor fi ocupate de profesionisti, iar singurul criteriu care va conta va fi cel al competentei. Degeaba tipa Opozitia si ameninta cu motiunea de cenzura in cazul in care partidele aflate la guvernare nu isi vor retrage oamenii numiti pe criterii politice, pentru ca in cazul in care ar prelua guvernarea ar face acelasi lucru, chiar in secunda doi. Degeaba incearca Puterea sa dea o noua Ordonanta de Urgenta, prin care sa fenteze decizia CCR si sa isi pastreze incompetentii in functiile detinute.
Degeaba se declanseaza pe scena politica razboaie interminabile, pe marginea unui subiect ce nu se doreste a fi schimbat niciodata. Pana la un punct, numirile politice sunt normale. Este de inteles ca ministrii si secretarii de stat sa poata fi investiti in functii in urma unei decizii politice. Dar cand ajungi sa negociezi la sange pana si ultimul post de sef de birou dintr-o institutie deconcentrata oarecare, situatia devine penibila. Iar consecintele, pe masura.
Nepotismul, coruptia fac casa buna cu incompetenta. Mai ales in teritoriu. Fiecare judet este guvernat dupa principii care exclud cu brutalitate orice notiune de profesionalism si moralitate. Carnetul de partid ramane stapanul absolut in fiecare institutie deconcentrata. Imi aduc aminte cum, in urma anchetei privind cazul Ridzi, unii dintre consilierii fostului ministru declarau nonsalant ca au fost numiti in functii doar pe baza unei recomandari a partidului, fara a fi pregatiti pentru munca de aici. Concursul nu a existat si nici nu va exista, probabil, decat de dragul unei formalitati nocive. Insusi Marko Bela, unul dintre liderii Coalitiei, declara deunazi ca este plictisit de atatea concursuri formale, cu castigatorul cunoscut dinainte. Asa ca, udemeristul a propus o lege ce vizeaza politizarea “pana la un anumit nivel”. In schimb, Emil Boc continua sa mimeze respectul fata de lege, fata de profesionalismul numirilor de la Centru si din teritoriu. Tot acest circ ieftin nu face altceva decat sa ne afunde in criza. Incompetenta guverneaza Romania. Coabitand perfect cu coruptia si politizarea excesiva. Rezultatele se vad la tot pasul. De-a lungul si de-a latul Romaniei…
Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro
Adauga comentariu