Analize și opinii

Plata cu cardul, mină de aur pentru bănci

carduriComisioanele interbancare percepute tranzacţiilor cu carduri în sistemele VISA şi MasterCard sunt printre cele mai mari din Europa, ceea ce aduce o foarte mare profitabilitate băncilor emitente, depăşind uneori ponderea de sută la sută. Aceste comisioane se răsfrâng însă în buzunarele consumatorilor finali, pentru că toţi comercianţii adaugă între 1,8% şi 2,4% preţului pentru a nu ieşi în pierdere, fie că la achiziţionarea produsului clientul foloseşte sau nu POS.

Potrivit unei analize efectuate în perioada 2009 – 2011 de Consiliul Concurenţei asupra a 28 bănci membre Visa/MasterCard, 22 agenţi economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenţii de turism, restaurante) şi a organizaţiilor Visa Europe şi MasterCard, rata medie a profitului înregistrată în activitatea de emitere de carduri, în perioada 2009-2011, a fost între 62,1% şi 101,1%, pentru jumătate din băncile intervievate.

Studiul relevă că veniturile încasate de băncile emitente din comisioanele interbancare reprezintă între 8,1% şi 11,2% din totalul veniturilor din activitatea de emitere carduri.

“În condiţiile în care din veniturile totale au fost extrase veniturile din comisioanele interbancare, peste 50% dintre băncile intervievate au înregistrat o profitabilitate între 49,0% şi 79,0%. Ca urmare, activitatea de emitere a cardurilor rămâne profitabilă, pentru un număr semnificativ de emitenţi, chiar şi în absenţa comisionului interbancar”, precizează Consiliul Concurenţei.

În România, comisionul interbancar în sistemele VISA şi MasterCard este de 1% şi respectiv 1,2%, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia sau Marea Britanie nivelul comisionului nu depăşeşte 0,8% (pentru cardurile de debit cu cip).

Egal cu cel din Grecia şi peste dublu faţă de Franţa şi Marea Britanie

Comisionul interbancar în sistem MasterCard aplicabil în România (pentru cardul de debit cu cip) a crescut la 1,2%, nivel similar cu cel aplicabil în Grecia, în timp ce în ţări ca Belgia, Franţa, Italia Suedia, Olanda, Ungaria, Letonia, Marea Britanie nivelul comisionului este între 0,5% şi 1%. În Polonia, comisionul interbancar aplicabil de MasterCard este de 1,4%.

În ceea ce priveşte sistemul VISA, comisionul interbancar aplicabil în România, se stabileşte în continuare de băncile membre din România şi a rămas la acelaşi nivel de 1%.

Comisioanele interbancare sunt plăţile realizate între băncile acceptante şi băncile emitente pentru tranzacţiile care presupun utilizarea cardurilor de plată. În cazul tranzacţiilor la POS, comisionul interbancar este plătit de banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) către banca emitentă a cardului şi este suportat de către comerciant şi, indirect, de către consumatori.

În conformitate cu regulile Visa şi MasterCard, până în 2011, comisioanele interbancare erau stabilite de băncile membre ale celor două organizaţii şi era de 1%.

Începând cu 2012, nivelul comisionului interbancar aplicabil tranzacţiilor efectuate în România cu carduri emise sub sigla MasterCard este stabilit de MasterCard şi aplicat de băncile membre.

Firmele de divertisment plătesc mai mult

În ceea ce priveşte nivelul mediu al comisioanelor achitate de comercianţi către băncile acceptante, studiul Consiliului Concurenţei arată că acesta este cuprins între 1,78% şi 2,4% din valoarea tranzacţiei, ceea ce “influenţează, într-o proporţie însemnată, nivelul comisioanelor de servicii percepute comercianţilor şi, implicit, preţurile finale ale produselor şi serviciilor”.

Nivelul comisioanelor este negociat în funcţie de costurile generate de activitatea specifică fiecărui client, în funcţie de numărul şi valoarea tranzacţiilor, modalitate de efectuare a tranzacţiei (POS, tranzacţie pe Internet) şi domeniul de activitate al comerciantului, comisioane mai mari fiind percepute în cazul firmelor de divertisment, săli de jocuri de noroc.

Urmează discuţii cu BNR pentru scăderea costurilor

Raportul realizat în urma investigaţiei sectoriale pe piaţa serviciilor de plăţi bancare din România este publicat pe site-ul instituţiei şi este supus dezbaterii publice timp de 30 de zile.

“După finalizarea acestei perioade, Consiliul Concurenţei va discuta cu reprezentanţii Guvernului şi ai Băncii Naţionale în vederea identificării celor mai eficiente măsuri ce pot conduce la scăderea costurilor tranzacţiilor bancare cu carduri”, notează Consiliul, avertizând că, pentru a se asigura că piaţa emiterii şi acceptării cardurilor bancare nu este afectată de posibile practici anticoncurenţiale, “va acorda o atenţie deosebită acestui subiect în activitatea viitoare, în concordanţă şi cu acţiunile Comisiei Europene cu privire la sistemele de plăţi prin carduri”.

Din analiza specialiştilor a reieşit că piaţa emiterii cardurilor de plată este o piaţă slab concentrată, neindicând probleme în ceea ce priveşte concurenţa, în timp ce piaţa acceptării acestora la comercianţi indică o concentrare mai mare decât cea de pe piaţa emiterii cardurilor dar, datorită intrării pe piaţă a mai multor jucători.

28 de bănci au fost investigate

Investigaţia sectorială pe piaţa serviciilor de plăţi bancare a fost declanşată în 2011, fiind solicitate informaţii de la 28 bănci membre Visa/MasterCard, 22 agenţi economici cu obiect de activitate în diverse domenii (hipermarketuri, supermarketuri, agenţii de turism, restaurante), organizaţiile Visa Europe şi MasterCard.

Ancheta a vizat patru direcţii principale, respectiv modul de determinare a comisioanelor interbancare pe piaţa cardurilor de plată; modul de determinare a nivelului comisioanelor şi taxelor plătite de comercianţi către banca acceptantă (care deţine POS-ul aflat la comerciant) pentru serviciile prestate în cazul tranzacţiilor cu carduri; profitabilitatea sectorului cardurilor de plată; gradul de concentrare a pieţei serviciilor de plată cu carduri.

Visa ia în calcul ieşirea din Ungaria din cauza reducerii comisioanelor

Recent, VISA a anunţat că ia în calcul ieşirea din Ungaria din cauza scăderii puternice a afacerilor în urma reducerii comisioanelor interbancare percepute la plata cu cardul.

Potrivit cotidianului Nepszabadsag, preluat de agenţia MTI şi Budapest Business Journal, Visa Europe a transmis Ministerului ungar al Economiei, într-o scrisoare adresată secretarului de stat Gyula Pleschinger, că a pregătit o strategie de retragere de pe piaţă. De altfel, numărul cardurilor Visa din Ungaria a scăzut cu o treime în doar un an şi jumătate, la aproximativ 1 milion de unităţi.

Visa a redus comisionul interbancar la 0,2% în urma unei decizii a Consiliului Concurenţei din Ungaria, care a amendat în 2008 operatorii de plăţi şi băncile cu 1,9 miliarde forinţi (7,1 milioane euro la cursul mediu din acel an) după constatarea unor activităţi de tip cartel.
Şi MasterCard, care controlează peste 80% din piaţa cardurilor bancare din Ungaria, a redus comisionul interbancar
la 0,6%.

Visa şi MasterCard, dispuşi să plătească retailerilor americani 7,25 mld. dolari, pentru închiderea litigiului

Visa şi MasterCard au cerut recent justiţiei din SUA să confirme că practicile lor în domeniul comisioanelor nu încalcă legislaţia antitrust, aşa cum acuză marii retaileri cu care se judecă de opt ani.

Cele două companii de carduri de credit şi mai multe bănci sunt urmărite în justiţie din 2005, într-un proces colectiv declanşat de marile lanţuri de distribuţie, între care Target şi Macy’s, care le contestă tarifele şi regulile de stabilire a comisioanelor.

Visa şi MasterCard au propus să plătească retailerilor 7,25 de miliarde de dolari, pentru închiderea litigiului, cu condiţia ca aceştia să renunţe la orice alte procese ulterioare şi să accepte nivelul comisioanelor, dar propunerea a fost refuzată de mulţi dintre reclamanţi.

Furnizorii cardurilor de credit au reacţionat cerând în justiţie recunoaşterea corectitudinii practicilor lor de afaceri, care nu încalcă legislaţia antitrust, potrivit plângerii înaintate unui tribunal din New York, citate de Mediafax.

autor: Afrodita Cicovschi

sursa: curierulnational.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu