Analize și opinii

Pisa-n sus şi pisa-n jos. Da pisa ce mănâncă? Are săracul bani să-i dea să mănânce lui Pisa?

Motto: „Omul trebuie să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort” (vicepremierul Raluca Turcan).



Prin Parlament este înscris un proiect liberal de reducere a TVA care circulă aşa, ca tembelul, prin adoptări tacite, până va ajunge la votul final, cine ştie când – o lună-două. Să vezi atunci veselie.

PNL, rupt în fund ca preşedintele care-l conduce, promite să elimine taxe peste taxe – ultima dată a eliminat supraaciza la carburant de 0,32 lei pe litru. Şi ordonanţa 114: un gol bugetar de cel puţin un miliard de euro/an.

Dar PNL respectă calendarul majorării pensiilor decs de PSD şi promite o nouă lege şi mai şi. Efort bugetar este de 5-6 miliarde de euro în 2020.

PSD, scăpat acum de povara unei guvernări pe care nu avea cum să o ducă la capăt fără să fie gonit de la putere cu pietre, râde pe margine: să vedem cum vă închideţi bugetul! Vă vom îndopa cu amendamente de majorări de cheltuieli până vă va crăpa ficatul, ca la raţele pe care le mâncaţi voi la Marriott. Aşa cum ne-aţi îndopat voi cu dublări de alocaţii pentru copii şi alte, anul trecut.

PNL a căzut într-o capcană în care un partid inteligent nu trebuie să cadă. Nefiind atât de încorsetată de o doctrină, judecata liberală ar trebui să fie mult mai adaptată la mediu. PSD le-a furat liberalilor jucăria reducerilor de taxe. Şi le-a redus până ce deficitul bugetar a ajuns la 4,5% din PIB. Practic, cam 15% din ceea ce cheltuieşte statul, anual, este din împrumuturi, având în vedere ca ponderea veniturilor în PIB este de 30%, iar a veniturilor din taxe de 27%. An de an. Datoria publică a statului a ajuns la 75 de miliarde de euro, în vreme ce toate veniturile statului au fost, în 2018, de 61 de miliarde de euro. Nu e dramatic, dar, în ritmul acesta, în cinci ani, o economie de talia celei a României va avea probleme mari.

PNL, care crede (în teorie) că taxele scăzute sunt cheia prosperităţii, s-a văzut fără obiectul muncii după ce PSD le-a furat jucăria reducerilor de taxe. Şi, în loc să se reinventeze, merge ca mistreţul pe cărarea lui cunoscută: reduce şi el taxe. Părând că nu ştie că, dacă toate animalele din pădure încep să pască aceeaşi iarba, iarba se va termina. Uitând că o reducere de taxe este doar primul pas spre şlefuirea unei economii dinamice.

De ce nu laşi zarurile aşa cum au căzut? De ce nu cauţi alternativa?

Teoretic, la un plin de 60 de litri, care înseamnă în medie 350 de lei, şoferul face o economie de 4-5% (18 de lei), după eliminarea supraaccizei. E bună economia asta, dar, un şofer care-şi permite un plin de 400 de lei, se îmbogăţeşte de la o economie de 18 de lei? Bugetul pierde însă 600 de milioane de euro/an. În condiţiile în care tocmai ai majorat deficitul bugetat de la 2,8% la 4,4%.

Ordonanţa 114 nu a fost bună – şi nu a fost bună pentru că, în primul şi în primul rând, PSD intrat cu buldozerul într-o casă normală, în ziua de Crăciun. Dar credeţi că doar ura PSD faţă de burghezie a determinat adoptarea ei? Nu, lipsa de bani. Acum să fim serioşi – chiar era insurmontabil pentru sistemul bancar să plătească în plus bugetului câteva sute de milioane de lei, la active de 460 de miliarde de lei? Din câte ştiu, România nu este unicat – Europa are multe astfel de taxe.

De câteva zile toată lumea este cu pisa-n sus şi pisa-n jos. Că, ce nasol e! Dar pisa nu trebuie să mănânce şi gura ei? Ce să mănânce?

Vicepremierul Raluca Turcan îi promite pisei 5% din PIB pentru anul viitor, adică dublul faţă de anul acesta. Şi Sănătăţii încă pe atât pentru că, să o cităm pe doamna vicepremier: „Omul trebuie să aibă garanţia că nu se culcă sănătos şi se trezeşte mort”. Corect!

Dar cu ce? De unde dai Educaţiei 5% din PIB (15% din buget)? Apărării 2% din PIB (6% din buget) – că nu o fi prost dl. Iohannis să cedeze să cumpere rachete americane, după ce Donald Trump i-a făcut cinste cu o ciorbă de linte.

E bine ca taxele să fie jos, dar cu ce întreţii, pe partea de dezvoltare, educaţia, sănătatea, sportul, infrastructura? Când salariile şi pensiile înghit 70% din veniturile consolidate ale statului?

Să fie clar: în lumea de azi diferenţele dintre liberalism şi socialism, cum le ştiam noi în trecut, sunt infime. Nu vorbim aici în termeni de doctrină, prin urmare. Vorbim despre cum sunt organizate lucrurile în corpul de legi şi norme universal liberale (în lumea liberă, desigur).

PNL reduce taxele în mod inutil. Aşa a făcut şi PSD. Cei care plătesc sunt cei săraci – taxa pe benzină o plătesc unii, inflaţia şi devalorizarea monedei le plătesc, în principal, cei săraci. Cei bogaţi îşi duc copii la şcoli private şi trec testele PISA. Cei săraci rămân în şcoli publice cu profesori mediocri şi au rezultatele pe măsură. Taxele nu trebuie să fie o povară. Reducerile absurde de taxe nu ajută economia, ci o distrug.

Autor: Iulian Anghel

Sursa: Ziarul Financiar

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu