Analize și opinii

Petru Romoşan: Noua organigramă a Securităţii

Mihai Pelin si Petru Romosan - Compania - Foto Andrei PandeleSe ştie : există colesterol bun, dar există şi colesterol rău. La fel, există referendum bun, cel pe care-l faci ca diversiune, ca să-ţi maximizezi şansele în alegeri, pentru tine, preşedinte în funcţie, după un prim mandat lamentabil, dezastruos, punînd o întrebare ultrapopulistă : vreţi parlamentari mai mulţi sau mai puţini ? Între timp, te-ai descurcat să aduci Parlamentul la cea mai joasă cotă de încredere pentru că e prima instituţie a democraţiei, iar tu, preşedinte cu naturale apucături de Moş Teacă, deteşti vîrtos democraţia. Dar există şi referendum rău, cel cu care o largă majoritate îţi dă cu votul peste bot şi te trimite acasă sau direct în mare, ca în Biblie. Numai că tu, exersat în acoperiri, manipulări, deturnări, cu servicii secrete în mînă, ai anticipat şi ai reorientat instituţii (Curtea Constituţională şi Biroul Electoral Central în acest caz) şi chiar ţi-ai subordonat, cu mulţi bani pentru propagandă (prin ICR-Patapievici, dar nu numai), percepţia externă.

Cu instituţiile lucrurile stau la fel ca şi cu  colesterolurile sau referendumurile. Avem instituţii cerute de integrarea în UE şi NATO, unele democratice, nu toate, vom vedea mai încolo, dar pe care le întorci şi le transformi tot în poliţie politică, urmărirea şi terorizarea adversarilor, sau, mă rog, a celor care nu fac parte din bandă. Pe afară-i vopsit gardul şi-năuntru-i leopardul ! DNA, DIICOT, ANI, CNSAS, Curtea Constituţională, SPP, STS şi cîte-or mai fi sînt noile nume ale Securităţii postrevoluţionare, “europene” şi “atlantice”. Sînt în mîna statului poliţienesc intern, în bună înţelegere cu ultraliberalii europeni şi americani, care folosesc România, după căderea comunismului, ca piaţă de desfacere şi ca sursă de exploatare perfect comparabilă cu statele din Africa subsahariană. Cu Congo, de exemplu. În 2004, marea spaimă era Adrian Năstase. Dacă venea Bombo la putere, noi ar fi trebuit să plecăm în Congo, zicea o poezioară circulată în milioane de SMS-uri. Cu Traian Băsescu cîştigător din 2004 şi pînă azi, a venit Congo la noi.

Să luăm aceste instituţii pe rînd şi să le descifrăm ? S-au tot făcut asemenea analize. Cîteva idei totuşi. De ce vecinii noştri maghiari şi-au putut încheia problemele cu securiştii lor încă de la începutul anilor ’90 prin consens naţional, iar la noi CNSAS-ul continuă să consume bani mulţi şi să producă numai zgură, adică dihonie naţională ? E în interesul românilor ? Da, poate în interesul unor români, securiştii adevăraţi, cei cu stagii de studii şi slujbe în Occident înainte de 1989, plus toată ofiţerimea securistă, care primesc pe bandă rulantă certificate de bună purtare şi se regăsesc în toate partidele, în Parlament şi îşi iau pensiile liniştiţi. Sînt livraţi oprobriului public informatori rataţi sau neascultători, dar mai ales opozanţii şi rezistenţii reali ai Securităţii. Acesta este dublul rol al unităţii numite CNSAS : pentru ai noştri securişti mumă, pentru ai voştri anticomunişti ciumă.

În ceea ce priveşte DNA şi ANI, acestea sînt pur şi simplu instituţii cu jurisdicţie de excepţie, paralele cu sistemul normal de justiţie, ca şi cum ne-am afla într-o adevărată dictatură de tip stat poliţienesc. În cîte ţări din Europa mai există atari încropeli instituţionale ? Şi cum de reuşesc totuşi ţările europene să funcţioneze fără draga de ANI şi fără teroarea DNA ?! SPP şi STS sînt servicii secrete direct subordonate poliţaiului suprem, obeze şi mari consumatoare de fonduri. Adică, mai pe scurt : Traian Băsescu serveşte România sau România îl serveşte cu miliarde de euro pe Traian Băsescu ? Cum am ajuns aici ? Cine ne-a ocupat şi l-a pus să ne conducă pe acest caimacam sau guvernator ? Despre DNA s-a spus, pe drept cuvînt, că e cea mai importantă casă de producţie pentru toate televiziunile. De vreo opt ani livrează la greu interceptări telefonice. Iar noi, ca nişte africani albi ce sîntem, consumăm pe nemestecate şi interceptări, şi televiziune. Mai nou ni se administrează şi fotografii fără surse precizate. Acoperiţii din presă, o altă unitate a noii Securităţi care nu-şi spune numele (să fie însuşi SRI-ul ?), livrează toată această marfă, întocmai şi la timp, într-o mare veselie deontologică.

De ce se vede azi atît de bine şi de îngrijorător scheletul balenei numită “statul roman” ? Pentru că de atîta amatorism, hoţie, impunitate şi inerţie, economia şi perspectivele de prosepritate au cam dispărut. Cum arată cu adevărat statul de drept ? Sistemul judiciar liber şi independent se pune în mişcare la orice derapaj. Doar că în România sistemul judiciar a ajuns, prin Monica Macovei, Laura Corduţa Kovesi, Daniel Morar, CSM etc. în mîna comandantului CSAT, o alta instituţie de pe vremea fostei Securităţi de tip sovietic.  Pe lîngă toate aceste noi unităţi ale Securităţii postcomuniste, SRI, SIE, DGIA, DGIPI par a fi aproape democratice. Deşi nu funcţionează conform unor legi europene, actuale, democratice, şi nu le mai controlează nimeni de mult. Cum se vor sfîrşi toate aceste anomalii grave, derapaje iresponsabile ? E de presupus că marea criză generală care va veni le va mătura pe toate. Şi, desigur, şi pe noi odată cu ele.

Autor: Petru Romoşan

Sursa: Compania.ro // ziaristionline.ro