O mulţime de facultăţi sunt în pragul închiderii. Dezastrul de la Bac, taxele de şcolarizare şi specializările neatractive sunt principalele motive pentru care absolvenţii de liceu nu mai continuă studiile.
S-au dus vremurile când aproape orice absolvent de liceu mergea la facultate! S-au înfiinţat 117 de universităţi în toată ţara, dar acum situaţia s-a schimbat radical.
O serie de universităţi nu au mai solicitat evaluarea necesară continuării activităţii. Au termen limită 31 martie să se salveze, după care vor intra în lichidare. Asta înseamnă că nu vor putea organiza examen de admitere şi vor dispărea.
Iată lista oficială cu universităţi şi facultăţi care sunt în pragul închiderii, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Universităţi: Institutul Teologic Romano-Catolic Bucureşti; Universitatea „M. Eminescu” Timişoara; Universitatea „Tibiscus” Timişoara; Universitatea Româno-Britanică Bucureşti; Pro-Universitate Media Bucureşti; Universitatea „Mihai Viteazul” Craiova; Universitatea „Ghe. Zane” Iaşi; Universitatea „I. Slavici” Timişoara; Universitatea Ecologică „Traian” Deva; Universitatea de Arte „Vatra” Baia Mare; Universitatea Wales-România Bucureşti; Fundaţia Universitară „Milenium” Timişoara; Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii Bucureşti.
Facultăţi: Politehnica Bucureşti, Universitatea Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport Bucureşti, SNSPA, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Nord Baia Mare, Universitatea „Transilvania” Braşov, Universitatea Tehnică Cluj -Napoca, Universitatea Craiova, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi, Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi, Universitatea Petroşani, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Universitatea „Valahia” Târgovişte, Universitatea „Petru Maior” Tg. Mureş, Politehnica Timişoara, Academia Tehnică Militară Bucureşti, Universitatea Naţională de Apărare Bucureşti, Universitatea „Spiru Haret” Bucureşti, Universitatea „George Bariţiu” Braşov, Universitatea „Brâncoveanu” Piteşti, Universitatea „Cantemir” Tg. Mureş, Universitatea „Avram Iancu” Cluj -Napoca, Universitatea „Partium” Oradea, Institutul Teologic Romano -Catolic Iaşi, UMF Bucureşti, Universitatea „Vasile Alexandri” Bacău, Universitatea „Babeş Bolyai”, UMF Cluj-Napoca, Universitatea Ovidius Constanţa, UMF Iaşi, Universitatea Piteşti, Universitatea „Petrol şi Gaze” Ploieşti, Universitatea „Eftimie Murgu” Reşiţa, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, UMF Tg. Mureş, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea „Cantemir” Bucureşti, Univeristatea Hyperion Bucureşti, Universitatea Biotera Bucureşti, Institutul Teologic Baptist Bucureşti, Universitatea „George Bacovia” Bacău, Universitatea „Bogdan Vodă” Cluj -Napoca, Universitatea Daniubius Galaţi, Universitatea „Petre Andrei” Iaşi, Universitatea „Drăgan” Lugoj, Universitatea Emanuel Oradea, Universitatea Româno -Germană Sibiu, Institutul Teologic Adventist Cernica, Institutul de Studii Europene Iaşi, Universitatea „Agora” Oradea.
Descarcă de aici listele complete, în format PDF:
Anexa 1
Anexa 2
Anexa 3
Anexa 4
Nota
Autor: Marina Dohi
sursa: click.ro
Daca analizam cu atentie multe din acete universitati scot foarte multi tineri slab pregatiti si ne mai miram de ce nu sint sau au locuri de munca. Ideea este ca daca s-ar infiinta din nou acele scoli profesionale care pe linga teorie sa se faca si practica la locul de munca tinerii nostri ar avea posibilitatea sa-si castige traiul de zi cu zi.
Putine, ar trebui mai multe fabrici de diplome inchise… cele cu traditie de la stat trebuie pastrate cu orice chip… de ex. politehnica din Bucuresti ….restul facaturilor la gunoi,unde le este locul!
Sunt prea multe sau prea putine?!… Cand discutam de invatamant NU trebuie luat in calcul numarul ci CALITATEA: calitatea profesorilor, calitatea actului de invatamant, calitatea produsului final=absolventul. Existenta unei facultati ar trebui sa fie in stransa legatura cu deschiderea pietei fata de absolventii acesteia. Intr-o societate normala nu diploma iti da de munca ci capacitatea individului instruit de a aplica cele studiate si de productivitatea acestuia la locul de munca. In conditiile in care in sectorul public una din conditiile importante pentru trecerea la o treapta de salarizare este posesia unei diplome, “cererea de diplome” a transformat invatamantul si obtinerea unei diplome intr-un simplu proces de vanzare-cumparare. Pe vremea comunistilor strategie a fortat romanul sa se educe, sa citeasca, sa se rupa de lumea (pe atunci) “ingusta” a satului. Acum insa aceasta metoda, de mult depasita, face societatea sa involueze din simplul motiv ca in spatele unei diplome care ar trebui sa certifice niste competente/cunostinte se ascunde o persoana ce are doar meritul de a se fi “descurcat”. Invatamantul in momentul de fata nu mai scoate niste oameni valorosi, niste oameni care odata plasati in structura societatii in zona pregatirii profesionale sa devina o piesa functionala a angrenajului general. Cerintele societatii au crescut, nu este suficient sa citesti o carte – trebuie sa o si intelegi, nu e suficient o diploma trebuie sa o “certifici” prin rezultate si competente, nu e suficient sa te numesti doctor trebuie sa fi doctor altfel esti doar un macelar. Apropos de macelari: asta sunt toti cei care au “vegheat la buna desfasurare a procesului de invatamant” – niste macelari de vise si sperante, niste macelari de oameni, niste macelari de tara.