Analize și opinii

Pepe Escobar: Gândiți-vă la ceea ce a mai rămas din Ucraina

„Gândiți-vă la ceea ce a mai rămas din Ucraina – în mare parte estul Galiției – care a fost anexată visului umed polonez: Intermarium renovat, de la Marea Baltică până la Marea Neagră, denumit acum „Inițiativa celor trei mări” (cu Adriatica adăugată) și care cuprinde 12 state nationale.
Ce ce înseamnă asta pe termen lung este o prabusire a UE din interior. Oportunista Varșovie doar profită financiar de amploarea sistemului de la Bruxelles, deși își păstrează propriile planuri hegemonice.
Majoritatea celor „Trei Mări” vor ajunge să iasă din UE. Ghici cine le va garanta „apărarea”: Washington, prin NATO. Ce altceva e nou? Conceptul reînnoit Intermarium merge înapoi până la regretatul Zbig „Grand Chessboard” Brzezinski.
Așa că Polonia visează să devină liderul Intermarium, secondată de cei Trei Piticici Baltici, Scandinavia lărgită, plus Bulgaria și România. Scopul lor este direct din Comedy Central: reducerea Rusiei la statutul de „stat paria” – și apoi întreaga enchilada: schimbarea regimului, Putin scos, balcanizarea Federației Ruse.
Marea Britanie, acea insulă fără importanță, încă investită în predarea Imperiului parveniților americani, o va iubi. Germania-Franța-Italia mult mai puțin. Pierduți în sălbăticie, Euro-analiștii visează la un QUAD european (au adăugat Spania), replicând înșelătoria Indo-Pacific, dar în cele din urmă totul va depinde în ce direcție va oscila Berlinul.
Și apoi mai este acel imprevizibil stăruitor al Sudului Global condus de Sultanul Swing-ului: proaspăt rebranduita Turcie. Neo-otomanismul soft pare să fie pe val, extinzându-și în continuare tentaculele din Balcani și Libia până în Siria și Asia Centrală. Evocând epoca de aur a Sublimei Porti, Istanbulul este singurul mediator serios între Moscova și Kiev. Și este microgestionarea cu atenție a procesului de evoluție al integrării Eurasiei.
Americanii erau pe punctul de a schimba regimul sultanului. Acum au fost nevoiți să-l asculte.”

Autor: Pepe Escobar – You’re Either with Us or You’re a „Systemic Challenge”

Sursa: Razvan Bibire