Analize și opinii

Peisaj uman după pandemie

Nu avea simptome, dar i se spunea că este infectat. Aparatul cu care fusese cercetat nu era omologat pentru diagnosticare. O spunea chiar autorul acestei invenții, dar vocea sa era marginalizată. Panica s-a instalat și pornind de la această situație și totodată a izbucnit suspiciunea că ceva nu e în regulă. Totul o să fie bine când vor fi gata vaccinurile! – Se spunea. Speranța se îmbina cu panica. Economiile lumii s-au injectat cu bani tipăriți din rațiuni de urgență pentru ca milioane de locuri de muncă să nu dispară.

După potolirea valurilor de panică, cel care vânduse berea cu 9 lei a cerut pe ea 14 lei. Avea de recuperat mari pierderi de profit, dar avea la îndemână o scuză mai bună: au crescut prețurile la energie. Acestea o luaseră în sus ca urmare a altei panici: UE a anunțat că s-a încheiat era combustibililor fosili. Dar o parte din creșterea bruscă a prețurilor la energie venea din aceeași previzibilă lăcomie de recuperare care l-a determinat pe crâșmar să crească prețul de vânzare a berilor.

Revolta în contra acestei lăcomii fierbea. A stins-o războiul început de Rusia în Ucraina, în urma căruia s-a lansat peste tot minciuna că abia acest război a hâit prețurile la produsele energetice.

Foști prieteni de dinainte de pandemie se dușmăneau după. Cum îți permiți să vii la masa noastră fără mască? Așa s-au spart multe găști. De unde știi tu că dacă ești asimptomatic nu transmiți virusul? Mai apoi s-a spus că îl poți transmite chiar și dacă ești vaccinat. Raționalitatea nu mai avea granițe pe partea care se învecina cu iraționalitatea. Nu se mai mira nimeni că eficiența vaccinurilor nu este cea așteptată. Doar Bill Gates a mârâit ceva în contra vaccinurilor, dar a devenit ținta panicaților care știau ei mai bine ce se petrece.

După potolirea valurilor de panică, doctorii psihiatri au constatat înmulțirea bruscă a pacienților cu stări de anxietate și cu tulburări de somn. Nu s-au făcut studii aprofundate în privința acestei tendințe cu o creștere neașteptat de mare. Acum, mulți sunt dependenți de somnifere puternice. Personal, constat că dependența de somnifere îmi fură trei sferturi din vioiciunea pe care o manifestam înainte de pandemie și îmi anulează vechile curiozități (de comunicare, de lectură)……. Mă rezum la a fi la curent cu actualitățile.

Nu știu să spun ce s-a petrecut cu discernământul și cu spiritul critic din „venele” sale, dar văd în jurul meu cohorte de oameni care argumentează în favoarea maniheismului plat: ori ești cu noi, ori ești împotriva noastră! „Un popor de criminali” – l-am auzit pe unul izbucnind cu privire la ruși. Atunci am aplicat tactica pe care o disprețuiam în vremea pandemiei: m-am ridicat de la masă și am decis că nu pot dialoga cu asemenea convingeri beton.

Preluare: cotidianul.ro

Autor: Ioan Buduca