Pentagonul a lansat cea mai recentă Strategie de Apărare Națională (NDS), un raport întocmit la fiecare patru ani pentru a oferi publicului și guvernului o perspectivă cuprinzătoare asupra planificării, pozițiilor, evoluțiilor și domeniilor de interes ale Pentagonului, mașinăria de război americană.
S-ar putea crede, având în vedere poziția agresivă a Moscovei și a factorilor de putere din SUA, din acest an, că Rusia va fi inamicul numărul unu în 2022, dar asta ar fi o greșeală. Departamentul de „Apărare” al SUA rezervă acest loc aceleiași națiuni care l-a ocupat de mulți ani încoace: China.
Dave DeCamp de la Antiwar scrie următoarele :
Liga Națiunilor este încă clasificată, dar Pentagonul a publicat o fișă informativă despre document care spune că „va acționa urgent pentru a susține și a spori descurajarea Republicii Populare Chineze (RPC), care este cel mai important concurent strategic al nostru și cea mai mare provocare pentru departament”.
Fișa de informare prezintă patru priorități pentru Pentagon:
• Apărarea Patriei, bazată pe amenințarea în creștere pe mai multe domenii reprezentată de RPC.
• Descurajarea atacurilor strategice împotriva Statelor Unite, a aliaților și a partenerilor
• Descurajarea agresiunii, fiind în același timp pregătit să intervină în conflicte, dacă este necesar, acordând prioritate provocării RPC în regiunea Indo-Pacific, apoi provocării Rusiei în Europa
• Construirea unei forțe comune și a unui ecosistem de apărare rezistent.
Pentagonul spune că, în timp ce China este în centrul atenției, Rusia prezintă „amenințări acute” din cauza invaziei sale asupra Ucrainei”, scrie DeCamp, arătând că Imperiul american vede Moscova ca pe un inamic de rangul doi.
Înainte de o întâlnire cu ministrul chinez de externe Wang Yi, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a făcut comentarii care ilustrează clar problema reală a imperiului centralizat al Americii cu Moscova:
„Noi, împreună cu dumneavoastră și cu susținătorii noștri, ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă și democratică. Și acesta, doamnelor și domnilor, este adevăratul motiv pentru care am auzit atâtea strigăte isterice despre Rusia în ultimii cinci sau șase ani.
Toate acestea au fost construcții narative manipulate de cartelul de informații american pentru a produce sprijin pentru o confruntare finală împotriva Rusiei și Chinei, pentru a preveni apariția unei lumi multipolare”, a declarat Lavrov.
De la căderea Uniunii Sovietice, guvernul SUA a implementat o politică menită să prevină apariția oricărei puteri care i-ar putea contesta agenda imperială pentru lume. În timpul (primului) Război Rece, strategia promovată de managerii imperiului precum Henry Kissinger a fost să atragă China pentru a o ține departe de URSS. Atunci am văzut că legăturile comerciale dintre China și Statele Unite au dus la profituri imense pentru anumite persoane din ambele națiuni și afluxul de bogăție care permite astăzi Chinei să depășească Statele Unite ca superputere economică.
După dispariția URSS, nevoia de a rămâne în relații bune cu China s-a risipit și ea, iar deceniile următoare au văzut o pivotare bruscă spre o relație contradictorie cu Beijingul. În ceea ce istoria poate considera într-o zi cea mai mare greșeală strategică a Imperiului american, managerii imperiului au plănuit achiziția Rusiei post-sovietice ca stat imperial lacheu, care ar putea fi folosit ca armă împotriva noului inamic numărul unu, China.
În schimb, s-a întâmplat exact opusul. Fostul secretar de stat Hillary Clinton a declarat anul trecut la Bloomberg New Economy Forum că „am auzit de ani de zile că Rusia ar fi mai dispusă să se apropie de Occident, mai dispusă să se angajeze pozitiv cu Europa, Marea Britanie, SUA, din cauza problemelor de la granița sa, din cauza ascensiunii Chinei. „Nu asta am văzut”, a spus Clinton. „În schimb, ceea ce am văzut este un efort concertat al lui Putin de a îmbrățișa probabil China mai mult”.
Întrucât imperiul așteaptă ca Moscova să vină și să se târască spre tronul imperial de la sine, nu s-a făcut niciun efort real pentru a încerca să-i câștige bunăvoința și prietenia. NATO s-a extins constant, iar imperiul a devenit din ce în ce mai agresiv și mai belicos în jocurile sale de cucerire globală.
Această greșeală a dus la coșmarul suprem al strategului, care trebuie să lupte pentru dominația mondială împotriva a două puteri separate, simultan. Pentru că arhitecții imperiului au prezis incorect că Moscova se va teme în cele din urmă de Beijing mai mult decât de Washington, tandemul dintre puterea economică a Chinei și puterea militară a Rusiei, spre care experții au indicat de ani de zile, doar s-a apropiat din ce în ce mai mult .
Și acum oficialii ruși și chinezi discută deschis planurile lor de a crea o lume MULTIPOLARĂ, în timp ce experții chinezi glumesc despre schemele transparente ale imperiului american de a pune Beijingul împotriva Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.
„Mă poți ajuta să mă lupt cu prietenul tău, ca să mă pot concentra mai târziu să mă lupt cu tine?”, par că spun experții de la Washington.
Pe marea tabla de șah a imperiului, Rusia este regină, dar China este rege. Ca și în șah – este util să eliminați cea mai puternică piesă a adversarului pentru a obține mai ușor șah-mat -, imperiul american ar fi fost mai bine sfătuit să încerce să răstoarne superputerea nucleară prietenoasă a Chinei și, după cum a scris recent editorul Consortium News, Joe Lauria , să „instalați apoi la Moscova o „păpușă” asemănătoare lui Elțin”.
Practic, tot ceea ce vedem în știrile internaționale majore ale vremurilor noastre este apariția unei lumi multipolare care se ciocnește frontal cu un Imperiu care a trait cu convingerea că dominația UNIPOLARĂ trebuie păstrată cu orice preț, chiar dacă înseamnă a cocheta cu posibilitatea unui al treilea război mondial foarte rapid și radioactiv.
Aceasta este ultima carte a hegemoniei americane. Ultimul său efort de a-și asigura controlul înainte de a pierde definitiv orice șansă de a-l obține. Mulți dintre experții anti-imperialişti pe care îi citesc în mod regulat par destul de încrezători că acest efort va eșua, în timp ce eu personal cred că aceste previziuni ar putea fi puțin premature.
Modul în care se mișcă piesele de șah face să pară ca un plan a fost pus în mișcare și nu cred că ar orchestra acel plan dacă nu ar crede că are șanse de reușită.
Un lucru care pare clar este că singurul mod în care imperiul are șansa de a opri ascensiunea Chinei este prin manevre care vor fi atât extrem de perturbatoare, cât și periculoase existențial pentru întreaga lume. Dacă credeți că lucrurile sunt o nebunie astăzi, așteptați până când linia de acțiune imperială se mută spre Beijing.
Autor: Caitlin Johnstone
Sursa: Angelo Davidescu
Adauga comentariu