Analize și opinii

În Olanda se recomandă ca termostatele să fie reglate la 15-17 grade,iar dușul să-l facem cu 2 grade mai puțin

Deja aci,în Olanda se recomandă ca termostatele să fie reglate la 15-17 grade,iar dușul să-l facem cu 2 grade mai puțin…
Se pun cărţile pe masă
Rusia a oprit total gazele prin conducta Yamal din cauză că europenii nu s-au conformat în ceea ce priveşte plata gazelor în ruble. Semnalul dat de Kremlin este unul puternic. Gazprom şi-a încetat definitiv livrările către Anglia, ca efect al comportamentului neprietenos al acestei ţări. Englezii se aşteptau să importe mascat din UE, doar că acum e imposibil. Cu întreaga livrare spre Europa oprită, cărţile se dau pe faţă.
Şi nu doar în ceea ce priveşte gazele. Aţi văzut acum două săptămâni problemele de pe piaţa nichelului. De fapt acestea erau unele premergătoare celor care urmează. Ca să înţelegeţi trebuie să ne întoarcem la începutul sancţiunilor, moment în care pe piaţa aurului de la Londra au fost delistaţi producătorii ruşi. Motivul era simplu de intuit, mai ales ca efect al rezervelor ruseşti de aur. Partea interesantă este că aceleaşi rafinării ruseşti care sunt interzise pe piaţa de aur, au liber pe piaţa de paladiu şi platină. Iar aici vine următoarea lovitură.
Paladiul, nichelul şi platina sunt metale esenţiale în economia automobilului electric şi în cea a chip-urilor. Rusia e un jucător important pe toate cele trei pieţe. Nu e primul producător mondia, ci al doilea. Pe pieţele de paladiu, nichel şi platină, occidentalii se uită-n ală parte, uitând de ruşi. Doar că ruşii nu uită şi nu iartă.
După gaz, urmează ca toate exporturile ruseşti să se facă în ruble. Asta înseamnă că preţurile pe toate pieţele pe care luptă ruşii vor exista cotaţii atât în $ cât şi în ruble. Este începutul unei noi aşezări monetare. Iar asta e ceea ce politicienii din fiecare ţară occidentală „uită” să spună.
Suntem într-un moment de cotitură în care, vorba pokeriştilor, „s-a dat cu sec”. Chestiunea e simplă: poţi tipări bani, poţi păcăli fraierii, dar nu poţi niciodată să tipăreşti petrol, gaz, metale, mâncare s.a.m.d. Ce înseamnă că s-a dat cu sec? Ruşii ies şi spun: noi avem materii prime şi produse agricole; chinezii spun: noi avem produse finite. Până acum anglo-americanii şi europenii spuneau: noi avem bani! De partea cealaltă a baricadei, dându-se „cu sec” se spune clar: bani avem şi noi, voi mai aveţi altceva?
Când politicienii nemţi le spun locuitorilor că nimeni n-a murit la 15 grade în casă, trebuie s-o luaţi literal. Fix aşa va fi! Peste 15 grade vor avea doar boierii. La nivel politic se ştie că în realitate despre asta e vorba. Cei aflaţi la baza sistemului mondial au dat semnalul că nu mai acceptă paraziţii. Iar acesta e cel mai grav semnal pe care UE&SUA ar fi vrut să-l vadă, mai ales acum.
Nemţii au avut o inflaţie oficială de 10% în martie. Germania e totuşi una dintre ţările Uniunii care are justificare economică, ceea ce, de exemplu, Franţa nu are! De asemenea, nemţii nu ascund crizele, doar le atenuează în măsura în care asta are sens. Dacă nu, preferă să taie coada câinelui. Francezii – şi majoritatea ţărilor din Vestul Europei – au un comportament paternalist, căutând să mascheze, apoi să facă o trecere treptată s.a.m.d. Ce vreau să vă spun este că disperarea şi penuria care deja se văd în Germania se vor vedea peste tot în Europa.
România, în tot acest circ, ar fi avut o poziţie privilegiată, putând să-şi acopere nevoile energetice şi alimentare din surse proprii. Problema e că, fiind integraţi în UE şi având trădători în fruntea ţării, tot ceea ce producem aici va fi pus la comun, pentru echilibrarea pieţei unice. Care piaţă oricum nu va fi echilibrată, dar ni se va spune că „trebuie să fim solidari”. Aşa cum n-au fost niciodată partenerii noştri europeni, doar că noi suntem prea proşti ca să deschidem gura. Aşa că, părerea mea e că va trebui să luaţi în considerare cu foarte multă seriozitate cele 15 grade prezise de politicienii olandezi. Gazele românesti vor lua drumul Europei, lemnul deja e al austriecilor, cărbunii se vor duce şi ei în Germania s.a.m.d. Vom tremura cu toții teribil!Ca suntem sau nu suntem în Schengen….
P.S. Dacă veţi confrunta harta resurselor Ucrainei cu harta ocupaţiei o să înţelegeţi bine că nu e de joacă. Teritoriile cele mai bogate în resurse sunt cele din estul Ucrainei, care istoric au aparţinut Rusiei. Asta înseamnă că, dincolo de jocul geopolitic, ruşii iau în serios jocul resurselor, cerând resetarea financiar-bancară mondială.

Sursa: Fabian Anton

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Si acum sa te tii, boli, boli, va creste numarul bolnavilor, din cauza frigului.
    Bucuria Big Pharma.