Analize și opinii

Paul Gabriel Andrei: “Ion crede că libertatea de expresie înseamnă că poți face orice în numele artei.”

Ion crede că libertatea de expresie înseamnă că poți face orice în numele artei.
Așa cum actorii de la Cluj-Napoca (ciudat, tot acolo) au fost acum câțiva ani amendați că au mâncat ceapă pe icoana lui Iisus Hristos într-o piesă de teatru, așa a fost amendat și Gheboasă acum.
Sunt atât de mulți amețiți care cred că libertatea de expresie înseamnă să poți să spui orice, oricând, oriunde. Nicidecum. Această stupiditate colectivă e alimentată de unii care teoretic ar trebui să încerce să dezmorțească mintea celor care-i urmăresc.
Însă cum să procedeze astfel unii care sunt primii la blocarea celor care nu sunt de aceeași părere cu ei? Îi știm, sunt ăia de pe net care s-au compromis în ultimii ani.
Așadar, fiind pe scenă nu te absolvă deloc de faptul că trebuie să respecți legea statului în care activezi. Încearcă să consumi cocaină pe o scenă în timpul unui spectacol în orice țară europeană.
Rambo, The Meaning of Life, 7 ani în Tibet, Codul lui Da Vinci sau Austin Powers au fost interzise cândva și undeva din diferite motive. Alte filme pline de violență sau cu scene de sex sunt și acum interzise în multe state.
Dacă eu mă urc pe scenă și strig ceva incorect politic voi fi amendat. Celebra strigare “Afară, afară cu ungurii din țară!” e amendată și se opresc meciurile din cauza ei. De ce? De ce atentăm la libertatea de expresia a ultrașilor de pe arene?
Nu fi prost să crezi că amendarea unui artist înseamnă încălcarea libertății de expresie. Nu fi ca Ion!

Autor: Paul Gabriel Andrei