Analize și opinii

Paul Gabriel Andrei: „Fiți atenți că Iohannis s-a lăudat prea repede cu alea 80 de miliarde de euro de la UE.”

Fiți atenți că Iohannis s-a lăudat prea repede cu alea 80 de miliarde de euro de la UE.
Cică “Ungaria și Polonia blochează bugetul de 1.800 de miliarde de euro al Uniunii Europene. Motivul pentru care cele două state s-au opus ține de condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept”
Ideea e următoarea. Ca să fie aprobat bugetul Uniunii trebuie să existe majoritatea absolută. Deci dacă unul singur dintre state se opune, o decizie nu poate fi luată.
Motivul care e dat mai departe e evident acesta <Astea două sunt state care mai au puțin și devin dictaturi și noi trebuie să ne opunem> Nu va spune nimeni chiar așa, dar asta se sugerează prin toate informările.
De partea cealaltă, Ungaria și Polonia spun, iar eu le dau dreptate, că această “Rule of Law” este neclară. Se spune acolo și de garantarea drepturilor civile printre altele. Iar dacă s-ar adopta acest buget cu aceste condiții ar însemna că UE va putea decide în orice moment că un anumit stat a încălcat această lege și va retrage sprijinul financiar.
Bun, asta cu drepturile civile deja e un factor de neclaritate. Că atât Ungaria cât și Polonia sunt doua state conservatoarea care s-au declarat împotriva progresismului modern. Dacă UE vine mâine și spune “un drept civil e căsătoria dintre două persoane de același sex”, cele două vor fi nevoite să accepte sau să piardă miliarde de euro cu care poate și-au făcut planuri. Înțelegeți miza? E doar un exemplu, dar pot apărea mult mai multe.
Pe 28 mai și pe 19 iulie am scris cam ceea ce se va întâmpla. Urăsc să am dreptate, dar era destul de evident că nu se va grăbi UE să arunce așa cu miliardele de euro în stânga și în dreapta fără să dorească să aibă controlul respectivelor state.