Analize și opinii

Paul Gabriel Andrei: “Doamna profesoară, iertați-ne!”

Spuneam într-o postare de mai devreme de ce cred că am ajuns aici. Situație pe care, dacă aveai un pic de inteligență, o puteai anticipat cu mulți ani în urmă. Unii au tratat cu nonșalanță cazurile grave de violență din școli.
Alții au fost întotdeauna împotriva cadrelor didactice. Era mai ușor, era mai comod, era mai în trend.
Nu sunt cazuri izolate, până când nu le vom trata ca o “pandemie”, ele se vor extinde și vor ajunge să omoare de tot gazda, România.
Eroii din linia 1 nu au fost niciodată medicii, pentru mine au fost întotdeauna profesorii. Poate și din cauză că am fost crescut de unul. Știam cu ce se confruntă zilnic.
Din fericire, mama s-a pensionat și privesc un pic detașat aceste imagini. Pentru mine sunt terifiante. Mă gândesc dacă femeia din poze are soț, dacă are frați, dacă mai are părinți la rândul ei. Cum să privești umilința aceste persoane?
Cazul nu e izolat deloc. O repetăm toți până când domnul președinte Iohannis va renunța la rahatul său cu “România educată” și chiar va face ceva pentru sistemul din care a venit și din care se laudă că a făcut cele 6 case pe care le are.
Profesoara din imagini are gradul 1, nu e vreo începătoare. Ea e șocată de ceea ce se întâmplă dar nu poate reacționa. Poate de frică. Oare ce s-ar fi întâmplat dacă îl împingea pe respectivul elev? Sau dacă-l altoia? Sunt variante de luat în calcul. Ce se întâmpla? Era călcată în picioare de puștii acestia teribili? De ce a fost lipsită de reacție? Un lucru pe care trebuie să-l aflăm.
Lucrurile trebuie tratate punctual, dar pedepse exemplare, maxime cât să plătească toți cei implicați. Și nu neapărat pentru copiii aceștia. Ci pentru părinții lor, ai tuturor celor care erau în clasă și au încurajat acest comportament. Părinții să plătească scump, amenzi drastice. Chiar pentru tulburarea liniștii publice sau violențe, școala e considerată loc public.
Înțeleg că poliția a deschis două dosare penale pentru cei doi elevi privind săvârşirea infracţiunii de ultraj contra bunelor moravuri. Nu e destul! Clasa era plină, nu se aude niciun îndemn “oprește-te!”.
Directorii de școală să aibă o responsabilitate mult mai mare. Luat imediat la întrebări “ce ai făcut de când ai văzut imaginile?”
Și să schimbăm legea înapoi, să dăm afară elevii care nu vor să facă școală, să revină exmatricularea. Nu putem strica toate merele din cauza unora găunoase. Poate mai sunt, Doamne ajută, și copilași prin țara asta care chiar sunt conștienți că nu doar TIk Tok-ul îți aduce succesul în viață.
Și unde să-i trimitem? Școala profesională atunci când e liceu, să învețe o meserie, avem nevoie de mână de lucru peste tot, dacă atât se poate. Scoala de corecție când sunt cazuri grave sau repetarea anului brusc atunci când discutăm de școala primară sau generală.
Trebuie să se dea semnalul că e “gata, profesorul e un reprezentant al statului român. Nu te pui cu el!” De undeva trebuie început.
Aaah, si uniformă! Gata cu democrația prost înțeleasă. Elevii nu mai trebuie să vină să facă paradă la școală, acolo vine cine vrea să învețe.
Vă pun în link imaginile, dar mai bine nu le priviți, sunt ok cele de pe tv blurate. Eu unul am privit cu greu tristețea din ochii pierduti ai cadrului didactic.
Iertați-ne pe toți, doamna profesoară!

Autor: Paul Gabriel Andrei

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu