Analize și opinii

Paul Dragos Aligica: “Un comentariu detașat la spectaculoasele evoluții intelectuale curente”

Un comentariu detașat, sine ira et studio la spectaculoasele evoluții intelectuale curente:
Pentru cei care urmăresc evoluțiile, devine tot mai evident că asistăm live la implozia și colapsul establishmentului intelectual românesc care a dominat scena și imaginarul românesc în ultimii 30 de ani. După ieșirile, inițiativele și pozițiile din ultima vreme care au culminat cu evoluțiile din ultimele săptămâni, nimic nu va mai fi la fel.
Lucrurile se accelerează și în mod curios și paradoxal pentru un grup care obișnuiește să se autovictimizeze atât și să găsească agresori peste tot, sursă imploziei și colapsului este endogenă, vine din interiorul acestui micro-grup social. Forțe care se pare că depășesc capacitatea de autocontrol intelectual și emoțional par să fi pus brusc stăpânire pe acești oameni, care nu par să mai înțelegă contextul, responsabilitățile și implicațiile a ceea ce fac și spun public.
Interesant dar nu surprinzător este și că scena principală a colapsului este indusă în relație cu linii de propagandă setate în funcție de evoluții geopolitice curente. Sau că până la urmă totul se joacă și este proiectat în relație cu sfera religiosului, a bisericii și a frictiunilor istorice cu clerul și biserica instituită. Aici e că la carte: Un scenariu tipic al modernizării – confruntarea între cler și intelectuali, pentru supremația spațiului ideologic și spirtual.
În sine, demitizarea, dezvrajirea și normalizarea aurei căpătate de „marii intelectuali” sau de „intelectualii mici și mijlocii” în general, nu ar fi un lucru rău. Era de mult timpul pentru primenirea intelectuală și doctrinară în România.
Numai că:
(1) Nu știm cum va fi / și cu ce va fi umplut locul lăsat liber. Neolovinescianismul pe pilot automat promovat tacit ca doctrina oficială a fost până de curând o doctrina publică comodă și utilă public. Iar modul tranzacțional, calp și neimaginativ cu care era practicat de elitele intelectuale și turmele păstorite de ele până de curând crea un climat tolerant și benign.
Ce va veni să ocupe locul treptat (sau foarte rapid dacă liderii intelectuali în cauza continuă escaladarea pe care au inițiat-o) e posibil să nu mai fie așa.
(2) Impulsul și implozia suicidară a ecosistemului social intelectual nu afectează doar acest micro-segment social. Colapsul se pare că va avea loc cu mari distrugeri colaterale sau uneori deliberat induse și altor instituții sau segmente sociale.
Din motive cu privire la care putem specula, liderii intelectuali par că au hotărât să nu se repoziționeze sau retragă elegant și discret (sau flamboiant și generos) ci să arunce în aer scenă și odată cu ea tot ceea ce e pe scenă și în proximitatea acesteia. BOR și intelectualii nealiniati au fost primele ținte și victime (Ceea ce și devoalează transparent printre rânduri care e miza în ochii lor și cum își definesc ei „inamicul” și „amenințările” și „moștenirea istorică”).
Dar e foarte probabil că lucrurile nu se vor opri aici. În realitate, ceea ce vedem e probabil doar începutul.
A fost urât, va fi urat și va fi și mai urat. Dar asta e. Din asta e făcută istoria…

Autor: Paul Dragos Aligica