Analize și opinii

Patriarhul Daniel se consultă cu preşedintele Iohannis, nu cu Dumnezeu?!

Acum mai bine de cinci ani, după tragedia de la Colectiv cu tristeţe, publicasem articolul Prea Fericirea Voastră, de ce nu aţi fost zilele acestea lângă muribunzii de la Colectiv?. Scriam atunci: „În acea noapte neagră, cînd Moartea nesătulă coborîse în faţa Clubului „Colectiv”, luîndu-şi ofranda multiplă din rîndul tinerilor, Patriarhul Daniel n-a chemat Mercedesul lui pentru a se duce acolo să dea o ultimă binecuvîntare tinerilor care urlau de durere şi nici nu i-a trezit din somn pe supuşii săi pentru a se duce măcar ei la căpătîiul celor care se rugau la Dumnezeu să nu-i ia aşa devreme lîngă El. De atunci, din acea noapte, Daniel nu mai este Prea Fericul Patriarh, ci doar un om cu sufletul împietrit, căruia tragedia i s-a părut că s-a dezlănţuit prea tîrziu pentru a se mai scula din pat”.

Sînt obligat acum, cînd poporul trece de mai bine de un an printr-o neagră pandemie care a ucis deja mii de oameni şi ameninţă în continuare cu alte mii de posibile victime, să-mi reamintesc episodul din octombrie 2015, văzînd că Preafericitul Patriarh Daniel manifestă aceeaşi indiferenţă în faţa dramelor pe care presa le prezintă în fiecare zi: bolnavi care mor arşi în spitale, alţii care mor de frig în saloane, oameni puşi la pămînd pentru că nu poartă corespunzător măştile neconforme etc.

Cum a fost posibil ca nici la spitalul din Piatra Neamţ, nici la „Matei Balş” să nu fie măcar văzută prin preajmă „BORMAŞINA”, adică Mercedesul patriarhal care are numărul BOR? Îi era prea greu voinicului la deal?

Nu pot să ignor, în acest sens, faptul că PS Daniel a avut, totuşi, o întîlnire dragă lui: cu preşedintele Klaus Iohannis, petrecută în urmă cu exact o lună, pe 16 februarie 2021! Pe pagina oficială a Preşedinţiei României, există doar o fotografie cu cei doi şi acest titlu: „Întîlnire cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”:

În rest, nimic din partea Preşedinţiei. Nici măcar acele vorbe protocolare rostite după întîlnirea lui Iohannis cu minorităţile sau cu Florin Cîţu! Nu merita BOR mai multă atenţie sau era vorba despre siguranţa naţională?

Ne-am fi aşteptat ca, după întîlnire, măcar PS Daniel să iasă public şi să spună că i-a cerut lui Iohannis să intervină pe lîngă Guvern, astfel încît anul acesta Paştele, cea mai importantă sărbătoare a lumii creştine, să nu se mai desfăşoare sub restricţiile de anul trecut.

Nici vorbă de aşa ceva! Din contră, pe surse s-a aflat că Iohannis i-a cerut ceva lui Daniel, după ce Guvernul a decis ca fondurile destinate Bisericii să fie reduse cu aproape 90%, iar Daniel, se zice, a tăcut mîlc!

În schimb, BOR s-a limitat la un Comunicat scris într-o perfectă limbă de lemn şi citit de Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: „A fost o vizită firească la început de an, o întâlnire oficială în spiritul dialogului dintre două instituții importante ale societății românești pe temele actuale ale acesteia. Președintele însuși nu a făcut nicio declarație în acest sens, ceea ce indică nu doar caracterul interinstituțional, ci și pe cel interpersonal al acestei întâniri”!

Adică, s-au întîlnit băieţii la o bere în sediul Patriarhiei, iar noi, amărăştenii, nu trebuie să aflăm ce au discutat ei, ca şi cum ar fi fost vorba despre ceva ce nu ne priveşte, cum ar fi fetiţele, ce mai e nou pe la Pompei sau ce mai face cuconiţa?

Pe acest fond de secretomanie prezidenţialo-bisericească, au apărut şi interpretări ale acestei tăceri: cum ar fi, de pildă, faptul că Iohannis i-ar fi cerut lui Daniel să dea directive tuturor preoţilor, astfel încît să nu se permită oamenilor să vină la biserică în noaptea de Paşte! Ceea ce, din sursele noastre, deja s-a întîmplat!

Evident, acelaşi Vasile Bănescu a ieşit „public” să explice pe Agerpres: „Nu a existat şi nici nu putea să existe anul acesta vreo discuţie oficială despre restricţii de Paşti şi nu este corect să declanşăm speculaţii în marginea unei probleme majore, imposibil de estimat acum. Indiferent de context, deciziile realiste referitoare la perioada pascală vor fi rodul exclusiv al unui dialog absolut obligatoriu dintre autorităţi şi cultele religioase”.

Aha, deci vor fi „decizii realiste referitoare la perioada pascală”! Alo, domnule Bănescu, vă credeam ceva mai respectuos faţă de noi! Credeţi că noi nu ştim ce înseamnă acel „dialog absolut obligatoriu”? E simplu: autorităţile vor da Ordonanţe şi BOR va spune că acestea trebuie să fie respectate fără crîcnire, ca şi cum ar fi texte sfinte! Ce dracu? Doamne, iartă-mă!

Este inimaginabil cum de însuşi Patriarhul BOR nu înţelege că rostul Bisericii în astfel de vremuri, cu o pandemie care a înspăimîntat întreaga planetă, este tocmai acela de a fi alături de oameni, de a-i încuraja şi de a-i îndrepta cu faţa către Dumnezeu, nu către Klaus Iohannis, Florin Cîţu sau Vlad Voiculescu!

P.S. Preafericirea Voastră, un sfat de la un amărît de enoriaș: duceți-vă prin spitale, prin saloanele ATI de la Sibiu, unde au murit peste 90% dintre cei internaţi şi unde pacienţii sînt sedaţi şi legaţi de paturi (https://www.turnulsfatului.ro/2021/03/07/rdquo-si-eu-am-omorat-oameni-rdquo-dezvaluiri-socante-din-sectia-ati-covid-a-spitalului-judetean-180535). Şi, eventual, luaţi-l şi pe Klaus Iohannis, care, în toate weekend-urile, deşi este la Sibiu, nu şi-a găsit timp să treacă MĂCAR O DATĂ la acel spital judeţean de lîngă casa lui!

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Cum a indraznit aceasta specie caruia ii plac si incurajeaza faptele infractionale,sa intre in MITROPOLIA ROMANA?