Analize și opinii

„Paradise Papers”: dezvăluiri uluitoare despre cum elitele lumii îsi ascund averile

Cele mai mari afaceri din lume, șefi de stat și personaje cheie din politică, divertisment și sport, care și-au adăpostit averea în paradisuri fiscale, vor fi dezvăluite într-o nouă investigație majoră asupra imperiilor britanice de offshore.Informațiile provin dintr-o analiză a 13,4 milioane de dosare care expun mediile globale în care abuzurile fiscale pot să prospere – și modurile complexe și aparent artificiale pe care cele mai bogate corporații își pot proteja în mod legal averea, scrie The Guardian.

Materialul care a venit de la doi furnizori de servicii offshore și registrele a unor companii din 19 paradisuri fiscale a fost obținut de ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Proiectul a fost numit „Paradise Papers”, iar prin intermediul acesteia au fost dezvăluite următoarele aspecte:

Milioane de lire sterline din proprietatea privată a Reginei au fost investite într-un fond al Insulelor Cayman – și unii dintre acești bani s-au dus la un comerciant acuzat de exploatarea familiilor sărace și a persoanelor vulnerabile.

Afacerile offshore ale membrilor cabinetului Donald Trump, consilieri și donatori, inclusiv efectuarea unor plăți substanțiale de la o firmă co-deținută de ginerele lui Vladimir Putin către grupul de transport maritim al secretarului de comerț al SUA, Wilbur Ross.

În plus apar informații cum că Twitter și Facebook ar fi primit sute de milioane de dolari din investiții care duc la instituțiile financiare de stat din Rusia.

Inclusiv marile corporații multinaționale, precum Nike și Apple, sunt acuzate de evaziune fiscală.

Cum unele dintre cele mai mari nume din industria cinematografică și TV își protejează averile cu o serie de scheme offshore.

Mai mulți proprietari de ambarcațiuni de lux au primit rambursări ale impozitelor în valoare de miliarde.

Alianța secretă a fost utilizată de multinaționala Glencore, listată la Londra, în eforturile sale de a asigura drepturi lucrative miniere din Republica Democratică Congo.

În plus, doi miliardari ruși s-ar fi folosit de scheme offshore pentru a-și aduce influența în cluburi de fotbal precum Arsenal și Everton.

Toate aceste dezvăluiri vor pune presiuni asupra liderilor lumii, printre care Trump și premierul britanic Theresa May, care și-au propus să reducă schemele agresive de evaziune fiscală.

Publicarea acestei anchete, pentru care mai mult de 380 de jurnaliști au petrecut un an pentru a se documenta și care se întinde pe parcursul a 70 de ani, vine într-o perioadă de creștere a inegalității veniturilor globale.

Între timp, companiile multinaționale transferă o cotă tot mai mare din profituri în offshore – 600 de miliarde de euro doar în ultimul an. Toate aceste informații colectate vor fi dezvăluite de către economistul, Gabriel Zucman, într-un studiu care va fi publicat în curând.

„Paradisurile fiscale sunt unul din motoarele cheie ale creșterii inegalității globale”, a spus el. “Odată cu creșterea inegalității, evaziunea fiscală offshore devine un sport de elită”, adaugă Gabriel Zucman.

În centrul acestor dispute se află și Appleby, o firmă de avocatură, care se mândrește cu faptul că este un membru fruntaș al “cercului magic” al furnizorilor de servicii de top offshore.

Appleby a declarat că a investigat toate acuzațiile și a susținut că “nu există nici o dovadă că s-ar fi petrecut vreo nedreptate din partea noastră sau a clienților noștri”, a adăugat: „Suntem o firmă de avocatură care îi sfătuiește pe clienți legitimității și a cadrului legal în care ei să-ți desfășoare acivitatea. Nu tolerăm comportamente ilegale. ”

Autor: Razvan Marinescu

Sursa: Active News

 

Abonează-te la newsletter