Analize și opinii

Pandemia și PSD! Așa arată peisajul românesc privit din Dealul Cotrocenilor

(FILES) In this file photo taken on November 4, 2019 shows Romanian Minister of Finance Florin Citu shaking hands with Romanian President Klaus Iohannis at his swearing-in ceremony at the Cotroceni Palace, the Romanian Presidency headquarters in Bucharest Citu was appointed as prime minister on on February 26, 2020 by Romanian President Klaus Iohannis following the no-confidence vote of the Parliament against the former liberal Prime Minister Ludovic Orban's cabinet., Image: 501240615, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Președintele României are un instrument, un organ, o parte din corp care îi semnalează pericolul, anormalul, efortul și cu ajutorul căruia, în același timp, măsoară grade, grame, kilograme, procente sau milioane de lei și euro. Instrumentul (organul) său de măsură și control, adică spatele, mai pe românește cocoașa, îi dictează ce și cum și cînd este bine. Îi comandă sau sugerează și cînd își asumă responsabilități prea mari, și cînd ceva nu este în regulă pe scena politică. Pe cocoașa sa prezidențială, Klaus Iohannis simte presiunea situației, amenințarea și, cu ea, detectează inovația sau nivelul amenințării PSD. Cu ajutorul ei, măsoară, la gram, legitimitatea Parlamentului și eficiența Guvernului și tot cu ajutorul ei stabilește, cu precizie, cine trebuie schimbat, trimis, desemnat sau cercetat de binom. Ce mai, în cazul nostru, cocoașa președintelui este un soi de aparat critic, de spate organoleptico-politic, care îl ajută să funcționeze în parametri normali.

La ultima sa apariție publică, bazată pe două perioade de gîndire, am observat funcția cocoașei ca organ de măsură și control al societății. O perioadă a fost dedicată pandemiei și cealaltă alegerilor din Moldova. Pe acestea din urmă, cocoașa prezidențială nu le-a sesizat decît după apariția candidatei Maia Sandu în vîrful dealului de la Chișinău. Ca să nu fie de rîsul sau de fluieratul moldovenilor de peste Prut și din țară, președintele a dedicat două minute si treizeci și patru de secunde pasului enorm făcut de Maia Sandu și evenimentului de la Chișinău. Cam atît a știut, cam atît a zis!

În prima perioadă a discursului său de opt minute, Klaus Iohannis a vorbit despre pandemie. Nu avem ce face pînă la apariția vaccinului. Doar să recurgem la măsuri din ce în ce mai severe. Cocoașa sa sensibilă și la virusuri i-a semnalat că țara are două probleme. Pandemia și PSD! Așa arată peisajul românesc privit din Dealul Cotrocenilor, deși, dinspre Bărăgan și dinspre Brașov și Constanța, cine are ochi să vadă și cocoașă să măsoare traiul tot mai dificil, poate vedea că România are, într-adevăr, două probleme. Numai că ele sunt pandemia și Klaus Iohannis! Organul popular (nu spatele și nu cocoașa!) numit bunul simț începe să le spună oamenilor că principala problemă a țării este chiar președintele ei. Adică domnul Cocoșilă, cel mai rigid, arogant și infatuat personaj de la Coana Leana încoace. Și, amîndoi, la fel de mono-mentali!

După cele opt minute de discurs încropit și fără substanță, președintele României i-a invitat pe jurnaliști la clasica sa „distracție”. Aceștia au fost invitați să-i strecoare pe rînd bățul întrebărilor printre gratii pentru ca el să revină cu elan la subiectul său preferat – PSD-ul. Și, din cînd în cînd, pentru a bolmoji răspunsuri pe seama diferenței grosolane de atitudine față de hipermarcheturi și față de piețele agro-alimentare!
Ce contează! Cocoșilă merge mai departe!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: cotidianul.ro