Analize și opinii

Până unde pot fi acceptate sărăcia și corupția ?!

Proteste violente. Bulgarii s-au trezit, după 25 de aniPână unde se poate duce crucea celor 400 de euro pe lună

A guverna o națiune membră a pieței unice europene cu un salariu mediu de 400 de euro pe lună înseamnă a sta pe un butoi cu pulbere. Aceasta pare să-i arate fostului bodyguard al dictatorului comunist Todor Jivkov, acum ajuns premier, situația de pe străzile Bulgariei.

Aparent, în Bulgaria domnea o situație stabilă, perturbată doar de rapoartele negative ale Comisiei Europene și de lupta tăcută pentru monopolizarea controlului presei de către oameni de afaceri aflați în umbra premierului Borisov. Economia bulgară a rezistat în fața crizei economice, cu a sa monedă legata direct de moneda unică europeană și cu un ministru de Finanțe fost economist la Banca Mondială și extrem de bine văzut pe plan internațional.

Pe de altă parte, potrivit indexului global al prosperității, doar 21% dintre bulgari considerau, în 2011, că alegerile sunt corecte. Doar 22% considerau că justiția este independentă. Doar 12% considerau că în Bulgaria se aplică principiul separației puterilor în stat. Iar 78% credeau că guvernul și mediul de afaceri sunt corupte.

Tocmai problemele economice au aprins scânteia revoltelor. Este vorba de dublarea prețului facturilor la energia electrică distribuită de compania cehă CEZ, care asigura furnizarea curentului electric în partea de vest a țării, acolo unde se află și capitala Sofia. Este o situație care arată că bulgarii au ajuns la limita suportabilității situației materiale, in conditiile în care salariul mediu este de 400 de euro pe lună, la fel ca și în România. Populația din 20 de orașe a ieșit în stradă și a blocat marile artere rutiere.

Decizii disperate ale lui Borisov

În disperare de cauză, ministrul de Finanțe Simeon Djankov și-a dat demisia. Având în vedere natura scandalului, a căzut și capul directorului Comisiei pentru Reglementare pentru Energie și Apa, Yuliana Ivanova. Premierul Borisov a anunțat că cehii de la CEZ isi vor pierde licența de a opera în Bulgaria, cel târziu până la finalul zilei de marți, în speranța că populația se va liniști. CEZ a replicat însă ca nu a comis nicio ilegalitate și că, în condițiile în care deservește peste 2 milioane de locuințe, se mai pot întâmpla și greșeli în calcularea facturilor. CEZ susține că autoritățile statului nu au constatat nicio neregulă în activitatea companiei, fie că este vorba de licitații sau de investițiile în rețeaua de distribuție a energiei, iar măsurile punitive nu sunt justificate.

Bulgarii s-au trezit după 25 de ani

Revolta de pe străzile Bulgariei vine la doar câteva săptămâni după ce a fost organizat primul referendum de după căderea regimului comunist, iar acest referendum a avut în vedere chiar industria energetică. Deși prezența la urne a fost slabă, bulgarii s-au pronunțat pentru construcția unei centrale nucleare la Belene, nu departe de localitatea românească Zimnicea. Este un proiect în care au fost implicate inițial companii din Rusia și care a fost abandonat după venirea la putere a guvernului de dreapta.

Neîncrederea populației în clasa politică coruptă de la Sofia a fost alimentată de alegerea pe care guvernul Borisov pare sa o fi făcut pentru a continua proiectul Belene: necunsocuta companie americană Global Power Consortium. S-a aflat doar că unul dintre principalii parteneri, Arun Savkur, a fost amendat cu 300.000 de dolari pentru manipularea pieței în Italia, în 2007. Având în vedere și consultanții angajați de acest consorțiu, presa de la Sofia susține că în spatele firmei înregistrate în SUA nu se află decât intersele Rusiei. Aceasta ar fi calea prin care Borisov încearcă să se împace cu Mosova, fără a pierde însă capitalul electoral de acasă, mai susțin ziariștii, care sugerează că proiectul Belene (ce ar fi trebuit finalizat odată cu cel de la Cernavodă) nu va reprezenta decât o modalitate de sifonare a banilor publici și nicidecum o cale către diversificarea surselor de energie.

Iată cum prezintă jurnalista Stanislava Gaydazhieva, pentru New Europe, situația din Bulgaria: ’’Mulțimea formată din mii de bulgari mânioși și aflați în situații fără ieșire arată că populația micuței țări din Balcani a început în sfârșit să se trezească, după ce a dormit timp de 25 de ani. A dormit în timpul privatizării companiilor naționale și acum dorește naționalizarea lor. Nu este greu sa înțelegi de ce bulgarii au tăcut când țara lor a fost vândută la întâmplare și unor companii alese aleator. Era vorba de speranța că este calea cea mai buna de a lăsa trecutul deoparte și de continua către un viitor mai strălucitor? Acum, cei care urmăresc ce se întâmplă în Bulgaria știu bine că protestele sunt cele mai mari din 1997 încoace. Se poate vedea o națiune care se ridică împotriva injustiției și a monopolurilor. Partidul aflat la putere este prins între rezultatele nesatisfăcătoare de la referendum, tensiunile politice create de implicarea Hezbollah în atentatul de la Burgas și pregătirea alegerilor din vară și, încet dar sigur, pierde încrederea națiunii.’’

Cu jalba în Parlamentul European

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul European a fost scena unei bătălii între Partidul Socialist European, condus de bulgarul Serghei Stanișev, și Partidul Popular European. Disputa a fost legată de situiația democrației in Bulgaria, așa cum s-a întâmplat în 2012 și cu situația din România și tot într-un context electoral, căci în Bulgaria urmează sa aibă loc alegeri parlamentare în acest an. Fostul premier bulgar Stanișev a atacat actualul guvern, sprijinit de PPE.

’Oricine pierde încrederea poporului și nu vrea să plece de la putere în liniște și într-un mod democratic, va trebui să plece în alt fel’’, a spus Stanișev. Iar această declarație a fost cea care i-a speriat cel mai tare pe popularii europeni, și nu cele legate de instituțiile care nu funcționeaza în Bulgaria, despre pericolele care pândesc acolo democrația și despre puterea mafiilor. Declarația belicoasă a lui Stanișev a fost urmată, la scurt timp, de o tentativă de asasinare a liderului partidului etnicilor turci, chiar în timpul congresului formațiunii. Presa bulgară a sugerat însă că nu a fost vorba decât despre o înscenare menită să inducă imaginea unei și mai mari tensiuni în țară.

Posibilă dispută cu Republica Cehă

Conducerea pragheză a CEZ a deplâns politizarea situației din Bulgaria. Compania se află într-o situație dificila în Balcani, pentru că, recent, Albania a retras licența de operarea a cehilor.

Presa de la Sofia a revelat că în cadrul managementului CEZ Bulgaria a fost numit un oarecare Dmitar Nikolov Stefanov, cunoscut sub porecla de Karate Man. El nu a fost numit de Ministerul Economiei de la Sofia, ci chiar de conducerea centrală de la Praga a CEZ. Karate Man a fost asociat, în anii ’90, împreună cu actualul premier Borisov, la activitățile celui mai cunoscut grup al crimei organizate din Bulgaria acelor ani, condus de Rumen Nikolov, supranumit Pașa. Acum, mișteriosul prieten al premierului obține de la CEZ un salariu de peste 17.000 de euro lunar.

autor: Călin Marchievici
sursA: cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu