Analize și opinii

Oare infractorii se fac politicieni sau politicienii se fac hoți? Că prea bine se împacă

La SAGA FESTIVAL 2022, drogurile au facut ravagii printre participanți, doi morți, mulți alții internați în spital pentru tratamente de urgență, inițiate peste 100 de dosare penale pentru trafic și consum de droguri. Și acesta este doar vârful icebergului, situația fiind mult mai gravă. Deja politicieni și unii ziariști acuză autoritățile de aplicare a legii de ineficiență. Oare chiar așa să fie?

Politicienii tupeiști și guralivi trec peste un mic amănunt, dar esențial, au tot intervenit pe legislație încât au facut extrem de dificilă documentarea activităților infracționale. Când nu au făcut-o politicienii, a facut-o Curtea Constituțională.

Și ei fac asta pentru a preveni ingerința autorităților în drepturile fundamentale privind viața intimă, familială și privată, secretul corespondenței și libertatea de exprimare, etc.

În tot acest timp țara este devalizată, iar infractorii își fac de cap pe toate palierele infracționalității.

Pe de altă parte, ați observat ce pedepse primesc infractorii în România? Nici bine nu i-au condamnat și iarăși sunt puși în libertate. E un bambilici permanent, o mare bătaie de joc la adresa tuturor oamenilor cinstiți și corecți din această țară. Ba politicienii și presa aservită au tupeul să reproșeze autorităților că nu reușesc să destructureze marile clanuri infracționale. Păi cum să reușească acest obiectiv când sunt condamnați la pedepse penibile, primesc o pedeapsă mai mică decât ia timp politiștilor să documenteze o grupare infracțională. De ce durează așa mult timp documentarea am explicat mai sus. Toată ziua vedem infractorii la televiziuni, acum sunt arestați, imediat sunt eliberați, acum sunt condamnați, imediat ispășesc pedepsele penibil de mici, și o luăm de la capăt. Ia să vedem pedepse de 10-15-20 de ani, facuți la zi pentru trafic de droguri, trafic de persoane, infracțiuni economice cu prejudicii mari, infracțiuni contra vieții, infracțiuni contra autorității, etc. Alta ar fi situația. Ce nu știe multă lume este faptul că în realitate exrem de rar o pedeapsă se execută integral, adică exact anii de închisoare, și așa puțini, hotărâți de instanță. Pe parcursul detenției, dacă are conduită bună, dacă prestează muncă, dacă scrie cărți (sic), dacă a depășit 60 de ani, pedeapsa se reduce semnificativ. Asistăm la un efect pervers al actualului sistem judcătoresc, se cheamă prostirea victimei. O victimă când aude că agresorul său a fost condamnat la o pedeapsă, să zicem de 8 ani de închisoare, se așteaptă că nu o să-l mai vadă pe agresor, pe stradă, 8 ani. Adevărul dureros pe care victima nu-l știe și nici majoritatea oamenilor nu-l știu, iar sistemul îl ascunde bine, în multe detalii, este că o să-l poată revedea pe stradă, mult mai repede. Nu după 8 ani, ci după 4 ani.

Politicienii, pentru a se proteja pe ei, au îngreunat documentarea activităților infracționale, dar de profitat profită toți infractorii, mari și mici.

Rămânem cu dilema: oare infractorii se fac politicieni sau politicienii se fac hoți? Că prea bine se împacă.

Autor: Doru Laşcu

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Numai prin REABILITAREA SI EFICIENTIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR si cresterea rolului BISERICII in moralizarea societatii se mai poate preveni cronicizarea coruptiei defaimatoare a Romaniei.