Analize și opinii

Nu se putea altfel?

Se spune – cel putin asa sustin unele autoritati romane – ca FMI si-ar fi amanat special boardul din 28 iunie pentru a putea aproba masurile inlocuitoare adoptate de autoritatile din Romania pentru incadrarea deficitului bugetar in limitele convenite, in contextul respingerii de catre Curtea Constitutionala a taierii pensiilor, astfel incat sa se poata elibera transa din imprumutul prevazut.

Asa ceva – in caz ca s-a intamplat – are un nume precis: show pe limba FMI si circ pe romaneste. Ca doar n-o crede cineva ca FMI si-a amanat boardul de dragul Romaniei! Motivul real nu poate fi decat unul. Cu Romania in cazul in speta, FMI face un experiment.

Nu a existat nici un precedent ca o tara sa fie pusa sa se imprumute si inca masiv la FMI, desigur cu conditionalitatile aferente, nu doar pentru problemele ei, ci si pentru firmele straine aciuiate in acea tara si ramase, intr-un anumit context, fara finantare din partea actionarilor lor externi.

Plata fiind evident facuta de tara cu pricina, adica, in cazul in speta, de contribuabilii romani! Desigur, exista un anume interes ca acest experiment sa nu dea gres. Realitatile se incapataneaza insa sa demonstreze contrariul. Lucrurile merg din rau in mai rau.

Din pacate pentru FMI – caci oricum la Romania nu s-a gandit si nici nu se gandeste nimeni -, un asemenea experiment nu avea cum sa nu dea gres. Este aproape o chestiune de aritmetica.

Cand o tara cu un buget de numai 40 miliarde euro este pusa sa imprumute 20 miliarde euro, din care peste jumatate pentru altii, anume spre a le asigura acestora finantare, tara respectiva nu poate merge decat catre o fundatura, indiferent ce strangeri de curea i-ai cere si administra!

Este imposibil “material”, “fizic”, “aritmetic” sau din oricare alt punct de vedere! Pe scurt, Romania nu poate prelua finantarea formelor straine de aici pentru ca nu are de unde. Ea le poate ingrasa profiturile, cum deja a facut-o, dar treptat pe seama saracirii relative a populatiei ei, dar nu le poate finanta.

A finanta inseamna altceva! Adica nu le poate avansa bani, caci populatia ei n-are de unde, fiind saraca. Si va putea face cu atat mai putin asa ceva, daca va fi complet strangulata!

Oficial, finantarea de catre statul roman a bancilor straine din banii de la FMI (respectiv in proportia a peste 9 din cele 13 miliarde euro) s-a facut in numele rambursarii catre aceste banci a sumelor depuse la Banca Nationala cu titlu de rezerve minime obligatorii. De ce rambursare?!

Rambursare, pentru ca atunci cand Romania ar intra in zona euro, nivelul rezervelor minime obligatorii nu ar putea depasi 2%, iar in Romania acest nivel era in cazul sumelor in valuta de 40%.

Sa observam ca stabilirea nivelului rezervelor minime obligatorii era atributul perfect legal al Bancii Nationale si fusese stabilit de aceasta la nivelul inalt mentionat pentru a mai elimina din elanul distrugator al bancilor straine din Romania in acordarea de credite fara noima.

Si sa mai observam ca aceste banci pur si simplu ignorasera respectivul nivel, aducand bani din afara pentru realizarea propriilor interese. Deci, scaderea acestui nivel nu prezenta nici un interes pentru banca centrala din Romania si, atat timp cat nu era impusa de o intrare in legalitate, nu exista nici un motiv sa fie intreprinsa.

Putea cel mult fi avuta in vedere de catre banca centrala doar facultativ, daca, si numai daca, in conditiile de criza, se constata ca bancile comerciale doreau sa finanteze economia si nu aveau bani.

Cat priveste reducerea nivelului la 2% in momentul intrarii in zona euro, sa fim noi sanatosi: sa ajunga Romania efectiv pana acolo si atunci sa intreprinda masura cu pricina, si nu in plina criza! La ce s-a ajuns concret in conditiile acordului cu FMI?!

Banca Nationala a eliberat bani catre bancile comerciale straine, acestora insa nici prin gand nu le-a trecut sa finanteze economia! Si, prin caderea acesteia, sansele de adoptare a monedei euro s-au dus la Sfantul Asteapta.

Acest lucru era lesne de prevazut. Probabil insa, tocmai de aceea s-a si procedat asa! Romania a ajuns la ananghie facand-o pe generoasa cu cei infinit mai puternici financiar decat ea. Si oalele care s-au spart le plateste tot ea, prin saracirea celor in capul carora au fost efectiv sparte aceste oale!

S-a confundat, evident deliberat, finantatorul cu finantatul si acesta din urma, in mod inerent, a crapat!

Ilie Serbanescu

sursa: bloombiz.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu