Analize și opinii

Nu ne mai chinuiţi cu ştiri pozitive!

Noi suntem obişnuiţi ca FMI să ne dea ştiri negative. Economia va intra în recesiune…

O ştire a electrocutat jurnalele de ştiri ale ultimelor două zile: conform unei previziuni a Fondului Monetar Internaţional, economia românească va înregistra în 2011 o creştere de 5,1%! Ar fi un record la nivelul Uniunii Europene, creditată pentru anul viitor cu o creştere medie de 1,5%.

Prima reacţie a fost de uluire. Cum să reuşească un asemenea salt o economie despre care spunem că se află pe butuci?! Uluirea devine şi mai mare dacă ne gândim cine-a dus vestea-n sat: nimeni altul decât crudul, insensibilul Fond Monetar Internaţional.

Noi suntem obişnuiţi ca FMI să ne dea ştiri negative. Economia va intra în recesiune… Agenţiile de rating au declasat România… Trebuie să reducem cheltuielile bugetare… Să dăm afară nu ştiu câte mii de angajaţi din sectorul public… Să îngheţăm salariile la stat… Să mărim taxele şi impozitele… Să producem mai mult şi să cheltuim mai puţin… În concluzie: să strângem cureaua, că prea ne-am boierit.

FMI este, probabil, un fel de bau-bau planetar. Populaţiile îl urăsc peste tot, pentru că le aduce măsuri de austeritate. Cum FMI nu candidează la alegeri, îşi permite să fie nepopular, ceea ce guvernele nici nu îndrăznesc să gândească. Aceleaşi guverne apelează însă la bau-baul FMI, pentru că n-au încotro. Trebuie să fie şi cineva responsabil pe lumea asta! Şi e mai uşor să zici: noi nu voiam să dăm oameni afară, dar dacă ne obligă ăştia de la FMI…

Acum, bau-baul fără suflet ne spune că vom creşte anul viitor cât alţii într-un deceniu. Iar noi nu suntem dispuşi să-l credem! Opiniile găzduite azi de „Adevărul”, în pagina 45, sunt mai degrabă reticente. FMI ne dă prima veste bună de la eclipsă încoace şi noi zicem: mda, dar…

Nu ştim cum va evolua economia românească în 2011, dar ştim că datele de mai sus au fost publicate în raportul FMI World Economic Outlook. Şi mai ştim că anul acesta am coborât atât de mult încât ar cam fi loc de crescut.

Concluzia o trage Lucian Anghel, economistul-şef al BCR, citat de „Ziarul Financiar”: „România, când a scăzut, a scăzut mai mult decât regiunea, iar când a crescut, a crescut mult mai mult decât regiunea. Ideal ar fi pentru România să crească încet, dar pe o structură mult mai bună, sustenabil. Ascensiunea economiei ar putea să se bazeze pe o îmbunătăţire a consumului. Şi ar presupune ca în acest an să terminăm corecţiile din sectorul public”.

Dacă-i aşa, atunci să terminăm odată cu ele, chiar dacă operaţia va fi dureroasă!

Grigore Cartianu

sursa: adevarul.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu