Analize și opinii Extern

Noam Chomsky: Responsabilitatea privilegiului

Faimosul lingvist și activist politic Noam Chomsky, la fel de energic ca întotdeauna la vârsta de 84 de ani, afirmă că intelectalii au o datorie morală de a trage la răspundere puterile centralizate.

Popularitatea – sau notorietatea sa, cum ar spune unii – rezistă pentru că el încă este un critic al politicienilor, al liderilor din afaceri și al altor persoane influente care nu au acționat în cel mai bun interes al publicului. Esențială pentru opera lui Chomsky este investigarea modurilor în care elitele își folosesc puterea pentru a controla milioane de oameni și încurajarea publicului să le reziste.

În acest episod al emisiunii Talk to Al Jazeera, Noam Chomsky stă de vorbă cu Rosiland Jordan despre cele două drumuri principale din viața sa: cercetarea și activismul politic, pentru că activismul său este ceea ce îl menține bine angrenat în discursul public pe acest savant american în cea de-a noua decadă a vieții sale.

Pentru mine activismul precede cu mult activitatea mea profesională”, Spune Chomsky. ”Am crescut în felul ăsta, am fost un activist politic în adolescență, în anii 1940, înainte să fi auzit de linvistică.”

Discutând despre politica Statelor Unite, el atribuie popularitatea crescândă a mișcării Tea Party și opoziția fanatică față de președintele Obama în anumite direcții așa-numitei “paranoia patologică”. “Este ceva care există în țară. Este o țară foarte speriată, întotdeauna a fost,” spune el.

În același timp, Chomsky îl vede el însuși pe Obama ca fiind un om fără un “miez moral”. “Dacă iei în considerare politicile sale, cred că asta dezvăluie ele. Adică există ceva retorică agreabilă ici-colo, dar când te uiți la politicile concrete… campania de asasinare cu ajutorul dronelor este un exemplu perfect, adică e doar o campanie globală de asasinare.”

În privința extinderii permanente a Israelului de colonii pe malul vestic, Chomsky spune “Obama nu a depus niciun efort” pentru a încerca măcar să o țină în frâu. “Obama îi spune lui Natanyahu și celorlalți lideri israelieni: vă voi da o avertizare, dar voi continuați să faceți ce doriți… Deci, în realitate, Obama este de fapt primul președinte care nu a impus cu adevărat restricții Israelului. ”

Chomsky critică de asemenea programele neo-liberale care, spune el, au jucat un rol esențial în criza financiară globală în plină desfășurare și sunt „destul de dăunătoare” aproape peste tot unde au fost implementate.

“În anii 1950 și 1960, care au însemnat cea mai mare perioadă de prosperitate din istoria Americii, instituțiile financiare au fost reglementate. Reglementările cuprinse în programul de reformă economică New Deal erau în vigoare și nu exista nicio criză financiară, nicuna.. Începând cu anii 1970, situația s-a schimbat în mod radical. S-au luat decizii- nu de natură legislativă- de a reconstrui economia.”

Zeci de ani mai târziu, aceste decizii au avut ca rezultat o situație care “este cu adevărat o catastrofă,” spune el.

Cu toate astea, Chomsky simte de asemenea că “nimic nu este ireversibil, acestea sunt decizii umane.” El accentuează: “Cu cât ești mai privilegiat, cu atât ai mai multe oportunități. Cu cât ai mai multe oportunități, cu atât ai mai multă responsabilitate.

Mişcarea conservatoare Tea Party – un acronim pentru Taxed Enough Already (Taxaţi deja destul!) militează, în special, pentru reducerea taxelor şi a aparatului guvernamental.

Sursa: gandeste.org // aljazeera.com
Traducere: Alina Stredie