Analize și opinii

Nemernicii de şcoală nouă

Ce repede s-au risipit florile optimismului şi promisiunile dulcege ale liberalilor! Viitorul ţării, generatia nouă de politicieni, copiii, infrastructura, instituţii curate, miniştri competenţi, toate s-au spulberat şi în locul lor a fost golită vidanja umorilor liberale. Ce mieros rostea boticul rozaliu al lui Rareş Bogdan promisiunea cu fondurile europene pe care liberalii le vor aduce de la Bruxelles!



Ce frumos sunau planurile care vor porni motoarele economiei româneşti! Ce frumos flutura batistuţa minciunilor din pieptul şi din scăfîrlia acestui trompet căcăcios şi agresiv! Ne zicea că el vor alimenta marile proiecte de dezvoltare şi de infrastructură! Ne promitea marea cu sarea şi dădea cu barosul vorbelor grele în capul pesedişitilor speriaţi de bombe. Ori cad de pe cracă ori îi îngroapă!

L-aţi mai auzit pe Gîdiliciul lui Klaus Iohannis pomenind ceva despre fondurile europene? Sincer vorbind, eu nu cred că personajul ajunge prea des la Bruxelles şi la Strasbourg. Și atunci, nu trece de coridoarele antifonate ale celor două centre europene de putere. Probabil se mai scaldă şi-n bancuri şi bîrfe prin restaurantele din jurul faimoasei pieţe din Bruxelles, Grand Place. Dar cu zero folos pentru ţară. Oricum,într-un timp scurt, Rareş Bogan a devenit unul dintre cei mai odioşi şi periculoşi politicieni. Susține cu elan şi gura mare orice aberaţie şi dă drumul la orice ameninţare la adresa oricui. Orice ar deveni în următorii ani, el ar reprezenta o nenorocire pentru ţara lui şi pentru instituţia în care se va strecura.

În Romania, Rareş Bogdan e un fel de buricul pămîntului cu gura mare. Un fel de trompetă de sacrificiu. Se bagă în seamă în fiecare zi şi propune ziariştilor fraieri tot felul de declaraţii pe care aceştia le înghit precum peştii pofticioşi disperaţi după rîme proaspete. Nu contează ce promite, ce ameninţă şi ce debitează! Dar tulbură apele şi lasă impresia că face politică!

Ce se întîmplă în spatele acestui spectacol de orăcăială şi culoare, de parfum şi gîndire liberală?

Pe neaşteptate, Primăria din Ocna Mureş şi Consiliul Judeţean Alba alocă 6-8 milioane de euro pentru construirea unui SPA pe terenul fostei Uzine de Produse Sodice Ocna Mureş. Trebuie precizat că UPSOM a fost falimentat sub conducerea tatălului lui Rareş Bogdan, fostul consilier local PSD Ion Bogdan care şi astăzi este directorul cadavrului economic din Ocna Mureş şi unde populaţia acestui orăşel necăjit, în criză de locuri de muncă, se va lăfăi într-un SPA de 8 milioane de euro. Masaje, frecţii, elongaţii şi salturi peste cal de la familia Bogdan. Gustarea de la Ludovic Orban şi Violeta Alexandru, iar excursiile, de la Klaus Iohannis. Ce mai colo-colo! Progres şi înflorire de tip liberal!

Tot de progres şi înflorire ţin şi alte afaceri. După ce au fost decorate turmele de generali, în frunte cu cei mai merituoşi în campania electorală, ţara a intrat în faza recompenselor economice. Altfel, pentru ce a fost trimis Vasile Blaga în Parlamentul European şi pentru ce a fost atribuită paza la cioturile de autostradă din Transilvania? Contractul a fost atribuit ca din întîmplare exact ginerelui lui Vasile Blaga, noua stea a politicii externe plantată de România pe butaforia cerului european. Nu de alta, dar socrul are nevoie de bani cînd bombăne pe la Bruxelles cîte două banalităţi în engleza lui de baltă.

Nu se poate să nu fi reţinut figura lui Cristian Buşoi, căruia timişorenii îi mai zic adeseori şi “domnul Guşoi! O privire de şoarece agitat se mişcă îndărătul unor ochelari cu ramă mare şi o voce din ce în ce mai băţoasă dă lecţii de poltician plin de idei. Domnul Guşoi, pardon, Bușoi, din ce în ce mai înţepat şi mai prezent prin televiziuni este una şi aceeaşi persoană cu liberalul care a condus organizaţia PNL Bucureşti, care conduce şi o asociaţie numită “SOS Drepturile pacienţilor”. În această instituţie care plăteşte publicitate pe unde se plimbă domnul Guşoi se învîrte şi Andrei Baciu. Este chiar director.

Cine este Andrei Baciu? Manechinul pe care Dacian Cioloş l-a refuzat la propunerea lui Buşoi pentru postul de ministru al Sănătăţii. Nu ştim dacă Dacian Cioloş l-a retras de jenă sau pentru că Andrei Baciu nu era nici măcar medic sepecialist, la acea dată Baciu nesusţinînd examenul de rezidenţiat. Sau, din alte motive necunoscute! De altfel, pe Baciu l-a interesat medicina mai puţin, el dedicîndu-se o bună perioadă de timp afacerilor în domeniu. Personalităţi medicale din diverse spitale spun că Andrei Baciu le-a bătut la uşi şi le-a popus să pună umărul la achiziţia unor echipamente extrem de scumpe. Și la fiecare achiziţie, profesorul, şeful de secţie sau decidentul intrat în cîrdăşie erau încurajaţi cu procentul care le era rezervat. Din preţ, nu din mortalitate!

Ei bine, acest Andrei Baciu, despre a cărui specializare certificată printr-un examen de rezidenţiat nu avem date, este acum secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, în aceeaşi instituţie în care tot Cristian Buşoi l-a împins şi la formarea guvernului Cioloş. Care să fie explicaţia acestei insistente promovări la Sănătate? Și cu cîţi bani este dator PNL-ul către Cristian Buşoi de acceptă numirea unei asemenea nulităţi?

De ce domeniu credeţi că se ocupă Andrei Baciu, fostul reprezentant de aparatură bună de băgat pe gîtul directorilor de spitale? Doar nu de programe pentru eradicarea bolilor incurabile şi de protecţia pacienţilor!

Aceste sunt cîteva dintre surprizele aduse de venirea liberalilor la putere. Din păcate lista impostorilor care au năvălit după concertul de promisiuni dulcege este mult mai lungă!

Asupra ei vom reveni în comentariile următoare!

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

 

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu