Analize și opinii

Ne mai mirăm că toată Europa Occidentală ne ia de proști și ne dă șuturi în fund pe oriunde ne prinde?

În 2007, când lansa pe piață primul iPhone, Steve Jobs povestea că în timp ce-i prezenta unui prieten noul dispozitiv, acesta nu a mai așteptat să afle detalii despre inovația Apple, fiind impresionat încă de la primele atingeri ale ecranului și rostind o replică memorabilă: “You had me at scrolling…”



Astăzi am văzut și eu “Planul comun de măsuri pentru eficientizarea activităților de prevenire și combatere a evaziunii fiscale”, unul dintre faimoasele protocoale (secrete până mai ieri) inițiate de instituțiile de forță ale statului. Și vă spun cu sinceritate că “you had me at” prima frază. Am parcurs tot documentul așa, din curiozitate și ca să nu zic că nu l-am citit. Dar prima frază a fost cea care a făcut ca orice alt detaliu să pară aproape insignifiant:

“Monitorizarea contribuabililor cu potențial de evaziune și fraudă fiscală ridicat, a societăților comerciale nou înființate […]”.

Adică, printr-o hotărâre CSAT, orice contribuabil român, persoană fizică sau juridică, a fost considerat suspect. De ce anume am fost suspectați? De orice au vrut instituțiile de forță, astfel încât să poată monitoriza tot ce mișcă în țara asta. Sper că nu ați uitat de sutele de agenți SRI detașați la ANAF. Au eliminat evaziunea? Nu, pentru că nu au țintit evazioniștii, ci persoanele și firmele incomode, făcând loc pentru preferații instituțiilor de forță.

Punem pariu că preferații vorbesc limbi străine?… A, mă scuzați… nu avem voie să comentăm privitor la investitorii străini. Ei sunt sacri, ca Kovesi. În mod evident, ai noștri trebuie dați la o parte dacă incomodează vreun investitor “strategic”. Nu cumva să îi speriem, că vor pleca din România și nu va mai avea cine să plătească sclavii cu salarii de mizerie, și să scoată din țară profitul realizat, cel puțin dublu față de cât ar face în orice alt stat “civilizat”. Și ne mai mirăm că toată Europa Occidentală ne ia de proști și ne dă șuturi în fund pe oriunde ne prinde. Un fel de “și f***ți și cu banii luați”…

Autor: Andrei Boceanu

Sursa: Andrei Boceanu