Analize și opinii

Moldova rămâne fără gaz pentru ca SUA și Ucraina să pedepsească Rusia: dar cine va face frigul la iarnă?

Cazul Ucrainei pare să se repete identic în Republica Moldova, minus conflictul armat, din fericire. Dar din punct de vedere economic, Republica Moldova este ruptă de aprovizionarea cu gazul rusesc pentru ca SUA să îi arate Rusiei că poate să controleze teritoriul dintre Prut și Nistru. Dacă a înfometa și a îngheța o țară întreagă înseamnă o dovadă de putere, SUA este pe cale să facă această demonstrație în văzut întregii lumi.

Republica Moldova nu a avut niciodată probleme cu aprovizionarea cu gaz din Rusia, până în acest an de glorie în care noua putere de la Chișinău a decis să riște ca moldovenii să înghețe peste iarnă doar pentru a se certa cu Rusia. Desigur, nimeni nu își imaginează că o țărișoară ca Republica Moldova s-ar pune cu Moscova de capul ei. În spatele puterii de la Chișinău stau marii strategi din SUA care, împreună cu alți ”vizionari” din Ucraina, au găsit formula prin care să falimenteze Gazprom: să oprească livrările de gaz din Rusia către Moldova.

Acum, pentru un gigant precum Gazprom, pierderea câtorva consumatori casnici, că de mare industrie în Republica Moldova nu se poate vorbi, nu prea se simte, în condițiile în care Europa de Vest este dispusă să plătească orice preț ca să aibă gaz la iarnă. Și da, în Vestul care se luptă toată ziua cu Rusia, e bun și gazul rusesc!

Doar pentru țările care servesc de carne de tun nu e bun gazul rusesc, și iată cum Moldova riscă să înghețe la iarnă. Sau poate se vor încălzi ecologic direct cu energie eoliană și solară, nu, ca să nu polueze atmosfera! La minus 10, 20, 30 de grade, ceea ce nu e chiar neobișnuit în această parte de lume, combinațiile pe care le fac SUA și Ucraina pe seama Moldovei seamănă foarte mult cu celebra serie de filme ”Jocurile Foamei”, numai că aici e vorba de jocurile frigului.

Firește că, ”pedepsită” pentru faptul că a livrat mereu Moldovei gaz ieftin, acum nici Rusia nu vrea să reducă prețul gazului pentru această țară. Și România plătește gazul foarte scump din Rusia, dar oare de ce?

Iată cum se încheie așadar aventurile lui Biden, Zelensky și Sandu pe seama moldovenilor: cu riscul ca Republica Moldova să facă frigul! Iar prețul pentru căldura în locuințe, dacă va mai exista așa ceva, nu va mai fi la îndemâna locuitorilor acestei țări. Va veni Europa sau SUA să plătească factura la încălzire a moldovenilor? Nu prea cred. Moldovenii vor plăti chiar ei prețul unei politici externe dezastruoase, cedate de fapt altor capitale. Iar promisiunile lui Sandu din campania electorală nu țin de cald.

Autor: Teodor Bujor

Sursa : Geopolitika