Analize și opinii

Moderna a conceput vaccinul anti-COVID încă de pe13 ianuarie, cu două luni înainte ca OMS să declare pandemie

35884897 - vaccine in vial with syringe

In ciuda faptului ca Moderna a anuntat pe 16 noiembrie ca vaccinul mRNA-1273 ofera o eficienta de 94,5%, vaccinul a fost conceput inca de pe 13 ianuarie, la doua zile dupa ce a fost publicata structura genetica a virusului SARS-CoV-2, scrie The New York Magazine.

Compania farmaceutica americana a reusit sa proiecteze vaccinul intr-un singur weekend la inceputul anului, inainte ca autoritatile chineze sa recunoasca faptul ca virusul poate fi transmis de la om la om si cu o saptamana inainte de confirmarea primului caz pe teritoriul Statelor Unite.

Pana sa fie raport primul deces cauzat de COVID-19 in SUA, cu aproximativ o luna dupa diagnosticarea primului cetatean american, vaccinul fusese deja produs si trimis catre Institutul National de Sanatate din New York pentru inceperea primei etape a testelor clinice.

Totusi, vaccinul nu ar fi putut sa fie aprobat atat de devreme de catre autoritati, chiar daca prima faza a testelor clinice a oferit un nivel satisfacator de eficienta.

“E ca si cum ne-am fi propus sa trimitem un astronaut pe Marte in aceeasi zi in care a pasit primul om pe Luna”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universitatii Yale.

Peter Hotez, om de stiinta in carul Universitatii Baylor, spune ca “Operation Warp Speed” (“Operatiunea vitezei exponentiale” – proiectul Statelor Unite de dezvoltare a rapida a unui vaccin anti-COVID) implica efectuarea testelor clinice in mod simultan si nu succesiv, producerea concomitenta a vaccinului si autorizarea pentru utilizare de urgenta in luna decembrie a acestui an.

De asemenea, operatiunea se bazeaza pe o serie de date care nu monitorizeaza protectia pe termen lung si nu masoara efectele pe care le exercita vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protectie in linii mari.

De altfel, ar fi fost aproape imposibil in luna mai, de exemplu, ca un epidemiolog de renume mondial sa isi ofere aprobarea in ceea ce priveste vaccinul produs de Moderna, iar sansele ca autoritatile sa fi fost de acord cu utilizarea in caz de urgenta ar fi fost aproape nule.

Insa faptul ca structura principala a vaccinului a fost creata cu aproape doua luni inainte ca OMS sa declare pandemie, in conditiile in care un astfel de vaccin este dezvoltat in mod normal intr-o perioada de cel putin cinci ani, poate deveni un ghid util pentru viitoarele generatii si pentru modul in care vor trata inevitabilele crize sanitare.

Pana acum au fost infectati cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, in timp ce numarul deceselor a depasit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

Sursa: www.mediafax.ro

Despre autor

editor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Conceptia injectiei s-a facut automatizat, pe baza unui algoritm. Acesta nu este un vaccin, ci un modificator ARN, la fel ca in tratamentul cancerului. Modificarea ARN va fi permanenta si transmisa din generatie in generatie. Veti mai fi compatibili cu omul nevaccinat?