Analize și opinii

Mitul nociv al anticorupției

Să mai vii ca o floare în 2019 să defilezi cu anticorupția și cu personajele sale compromise sau cel puțin controversate (MM sau LCK) mi se pare intolerabil. Denotă fie o crasă lipsă de gândire politică și socială, cecitate, fie afiliere la agende și grupări „strategice”. Altă variantă, să mă iertați, nu văd.



Despre anticorupție există deja un bagaj de cercetări și de teoretizări care scot în evidență vulnerabilitățile și principiile nocive pe care se bazează. Anticorupția a devenit o industrie, cu tot ce înseamnă acest lucru: bugete imense, acumulări de putere discreționară, modelarea perversă a politicului și mediaticului. Și să fie clar: nu o zic de la mine și nu o zic doar despre România. Se întâmplă oriunde a fost experimentat așa ceva.

Anticorupția nu a funcționat acolo unde a fost aplicată. În Italia nu a schimbat nimic în bine. Poate doar că a distrus vechiul sistem de partide, funcțional de bine de rău, și a adus la putere saltimbanci și blogeri și comici de stand up. În țările estice e și mai rău – experiența lui Șaakașvili o arată (abuzuri imense, inclusiv oameni torturați în închisori).

În România au fost devoalate practicile oneroase care deveniseră un sistem în divizia considerată cea mai bună a DNA – celebrii Portocală și Onea. Lidera DNA este în mod vădit o persoană preocupată excesiv de PR, care a făcut deal-uri cu politicieni și oameni din serviciile secrete. Practicile sistematice ale LCK au inclus manipularea opiniei publice prin scurgeri selective și orientate de stenograme, arestări preventive în prime-time și supra-expunerea mediatică a unor cazuri, lucru care a curmat cariere, chiar dacă, la final, dosarele au fost clasate sau instanțele au achitat. Cazul Rarinca rămâne o pată de neșters care arată complicități absolut abjecte și abuzive între șefi ai instituțiilor judiciare, care au transformat respectivele instituții în dispozitive aflate la bunul lor plac și interes personal.

În aceste condiții, când principial justiția procuroristică de tip anticorupție este un experiment nociv, fără rezultate pozitive, când există atâtea fapte incontestabile reprobabile despre experimentul grotesc de eșuat al anticorupției românești, să vii și să defilezi cu LCK și cu oamenii săi este prea mult!

Și nu voi vota așa ceva.

Autor: Anghel Buturugă

Sursa: Anghel Buturugă Facebook