Nu poți fi naționalist cînd n-ai ce pierde
Cînd nu ai, te doare la bască cine îți e stăpîn. De-abia cînd începi să faci un pic de cheag, atunci începi să-ți dai seama că ce cîștigă străinii pierzi tu de fapt, că e un joc de sumă zero, dincolo de toată propaganda bombastică privind globalizarea și să iubim străinii, că ne sînt superiori și știu ei mai bine cum ar trebui să ne trăim viața.
Pe vremuri, în Evul Mediu, pe amărîtul de iobag nu-l interesa dacă e sub biciul ducelui de Orleans sau sub cel al boierului Cantacuzino sau al agăi Mustafa Selim. Tot un drac era. Muncea, se spetea, venea boierul și îl belea. Cu legea în mînă. Și lui nimic nu-i rămînea. Na, că am început să fac și versuri, ca Robin Hood.
Drept pentru care spiritul naționalist pe vremurile acelea pline de agricultură de subzistență și de sărăcie era unul practic inexistent. Naționalismul a apărut de-abia cînd aveai ce să pierzi. Cînd a apărut industrializarea și fuga țăranilor la oraș și apariția burghezilor, care produceau și voiau ca ce produc să le rămînă lor, nu să vină să le ia avuția ducele de Orleans sau habsburgul sau neamțul sau rusul sau turcul.
De-abia cînd ai, începe să-ți pese că te jupoaie celălalt. La fel și acum, în România noastră. O brumă de naționalism veți vedea îndeosebi la cei cu afaceri locale, care simt apăsarea multinaționalei, a felului în care tratamentul economic privilegiat al străinilor îi lasă pe aceștia să sufoce concurența locală și să exporte nestingheriți tot profitul în paradisurile fiscale, de unde se întoarce înapoi acasă la ei, în buricul Imperiului.
Tefeleii noștri nu sînt naționaliști căci n-au ce pierde, fiind doar niște biete slugi la stăpînul străin. Tefeleii noștri îmbibați de fantasma binefacerii globalizării sînt niște bieți șerbi de tastatură, niște bieți iobagi de Excel. Tot ce-și pot dori e să aibă o casă, poate un pic mai mare, și o mașină, poate un pic mai bengoasă. Și în rest doar să-l lase stăpînul să fie liber cu programare două săptămîni, să-i dea drumul din lesă un pic, poate în Grecia, poate în Croația, și dacă a fost cuminte și a supt cum trebuie coada la bici, poate chiar în glorioasele Maldive.
Tefeleii, neavînd ce să piardă mare lucru, nu le pasă dacă sînt slugi la contele de van Groningen sau la ducesa de Armand sau la groafa Merkel. Important e să fie străini, că românii ăștia ai noștri ne cam put și ne doare sufletul să vedem cum alții au și prind cheag și noi nu. Lasă, să moară afaceriștii români. Noi să ne vedem de tastatura noastră și să robotim la Excel și să sugem coada la bici și, dă Doamne, măcar o săptămînă în Maldive, căci stăpînul e generos și o să ne lase.
De-abia aștept un viitor în care noua generație de tefelei să fie și mai bine dresată, să le intre bine în cap că nu e bună proprietatea.
Că e mai bine să stai în chirie decît să ai casa ta, pentru că încurcă mobilitatea profesională. Pe bune, exact asta îi învață pe copiii noștri la școală în manualul de Educație Civică. E mai bine să fii slugă mobilă decît apropitar obtuz. Le spală creierele de mici, să nu care cumva să rîvnească să aibă casa lor.
Să le intre bine în cap că e mai bine să nu aibă mașină, că mor delfinii și turturelele, și să meargă cu Uberul care nu plătește taxe și zvîrle tot profitul în paradisurile fiscale, fără să platească taxe în sărăcia asta de colonie. Sau, și mai bine, să se dea cu trotineta, neapărat închiriată. Că e vorba tot de mobilitate. Te dai cu ea, plătești la stăpîn că te-ai dat și pe urmă o trîntești superior pe trotuar, sau în mijlocul drumului, să se împiedice și alții de ea.
Că e mai bine să nu cumperi softul, ci doar să-l închiriezi, să plătești anual taxă de folosință pe el. Așa e mai bine. Să n-ai nimic al tău, totul închiriat.
Că e mai bine să nu deții bani cash, ci doar decît în cont, că n-ai ce face tu cu banii tăi, alții trebuie să-i controleze.
De-abia aștept să vină și vremea aia, cînd toți se vor preda cu entuziasm la stăpînul global, care controlează și Uberul și trotineta și banca și casele în care stau tefeleii mei entuziaști cu chirie. Și să le placă. Să ridice ode de slavă viitorilor duci de van Groningen și viitoarelor contese Armand și neo-groafelor Merkelițe, über alles. Uber. Über. Tot aia e.
De-abia aștept. O să fiu mort pînă atunci, probabil. Dar de-abia aștept.
Autor: Mirel Palada
Dle. Palada nu o sa fiti deloc mort intrucat vremea aceea a si venit …. nu trebuie decat sa te uiti la generatiile post-lovilutionare si sa te crucesti , nimic mai mult.
…software in cloud… documente si fotografii personale in cloud… intimitate in cloud… inchirierea locuintei, a masinii, masa la fast-food, cumparaturi din click, online, internet-banking, totul in cloud, totul inchiriat… da! asa este! si multe dintre ele la sharing, supuse like-ului sau dislike-ului, distribuite mai departe, intinzindu-se ca o pinza de paianjen… uitati-va la EI… au de toate, lumea este cum si-o creaza si o doresc, dar… SINT NEMULTUMITI TOTI… le lipseste ceva… permanent… oare ce sa fie, ce sa fie? colectioneaza vitage-uri… oare de ce? isi mobileaza casele cu rapciugi cu ”patina”… oare de ce? de ce ”refugiul” in vintage si ”antichitati” (???) de 30-40 de ani? nu cumva toate aceste like-uri, sharing-uri, uber-uri si cloud-uri produc o alienare a spiritului si matricea genetica ii ”impinge” spre repere si valori reale? nu cumva o lingura de lemn, cioplita si pe care se vad urmele de cutit si dalta, nu de CNC sau de freza, este mai buna si mincarea este mai gustoasa decit cu una perfecta, facuta cu 3D Printer? nu cumva ”rapciuga” de dulap sasesc pictat naiv de o taranca scunda, dolofana si rumena ”da mai bine” in living decit unu’ din aluminiu eloxat in roz si cu usi de sticla din cristal optic, pentru ”are suflet”? eu ii numesc pe toti astia ”neterminati”… EI nu sint intregi si nu vor fi niciodata… viata lor insesi este in cloud… ca albinele in stup… lucratoarele… cind vor realiza si EI ca trudesc pentru o ”regina”? ca tehnologia TREBUIE sa se supuna omului si nu omul sa fie sclavul tehnologiei? daca miine, printr-o ”magie”, ar dispare Google, FB, Twiter, Instagram, Pinterest, Zoom, Tik-Tok si alte platforme, s-ar trezi goi si pustii… fara ”prieteni”, fara ”stiri”, fara raspunsuri la intrebari de doi bani, fara ”obiectivul zilei”, fara ”pupicei” si ”floricele” virtuale, fara dragoste si fara sentimente share-uite… viata lor ar dispare in neantul lui 0 si 1 si ar incepe sa se sinucida in cascada… luati-le smart-ul din mina, taiati-le accesul la retea si veti avea adevarata lor fata, adevaratele lor cunostinte, adevarata constiinta, adevaratul individ care se credea om… asta e tot… un blackout accidental sau provocat (extrem de posibil), ii va arunca in noaptea mintii… nici macar nu-mi este mila…
P.S. …evident, inca o idee creata a postacului marius cristian… si agramat, asa cum sit majoritatea celor ca el…
…erata… sint…
Imi pare rau sa spun ,dar acei tefeleii sunt alterati. Asteptam finalul.
Nu mi se pare corect . Ar însemna că Eminescu nu putea să fie naționalist pentru că ,,nu avea ce pierde”(decât, eventual, ,,sărăcia și nevoile și neamul” ori batjocura inculților din Parlamentul lui Carol I, prietenul Austro-Ungariei, binefăcătorul românilor la 1907 ! ). Cred că este suficient să cunoști Istoria Neamului tău că să ai ce pierde ( mai mult decât o mică afacere pe care o poți speră și în altă geografie ), respectiv o componentă importantă a Demnității : Demnitatea Națională.