Analize și opinii

Mirel Palada: “Mama voastră, că vă permiteți să vă bateți joc în halul ăsta de noi. Mama noastră, că vă lăsăm!”

Cu cît urlă exploatatorii colonialiști mai tare, cît și cozile lor de topor, cu atît e mai bine. Semn că le dă bine la bubă. Îi caută exact acolo unde contează: la banii pe care pînă acum îi exportau fără repercusiuni în paradisurile fiscale.



Erau micuții de colonialiști aici, în Orientul sălbatic, fix ca pe tarlaua lor. Permițîndu-și să facă abuzuri la care acasă la ei nici n-ar fi visat, că ar fi înfundat pușcăria capitalistă în minutul doi. Acuma, gata: dacă se aplică legea, mai înțarcă și bălaia lor extractivă, nu doar banii noștri care ne erau sifonați de ei nestingheriți.

Asta îmi aduce aminte cu nostalgie de o porcărie de film cu Jackie Chan, în care el era un țăran care capturase un prinț, să-l ducă să-l vîndă în tîrg, să obțină răscumpărarea pe capul lui. Și ăsta micu’ și arogantu’ dă să scape. Și, în mermeleala rezultantă, Jackie Chan îl lovește fără să vrea la o rană. Și prințu’ urlă ca din gură de șarpe. Și atunci nasolul de kaghebist de Jackie Chan se prinde că-l doare pe pufos și începe să-i dea metodic cu degetul la bubă. “Aaa, te doare? Mai ia de-aici atunci”.

Așa și cu tagma jefuitorilor. Lecție cinematografică de viață. Vă doare, mă? Paștele mamilor voastre de nemerici. Lasă să vă doară. Că și pe noi ne-a durut pînă acum. Mai luați un pic de-aici, să vedeți cum e…

Mai lăsați banii și în țară, nu-i mai sifonați fără jenă și fără să vă încurce nimeni cu nimic. Mai plătiți și taxe, că nu vă pică nimica.

Mama voastră, că vă permiteți să vă bateți joc în halul ăsta de noi.

Mama noastră, că vă lăsăm.

Autor:  Mirel Palada

Sursa:  Mirel Palada Facebook

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu