Analize și opinii

Mirel Palada: ”Istoria asta, plina de ironii!”

Germania, aceasta Mama Omida dominatoare si aspra si rea, care nu permite nici unuia dintre elevii din clasa unde este diriginte sa iasa din strictul program teutonic, acum are fix aceleasi belele ca si loazele de corigenti. Anii trecuti se burzuluia la nasoii de mediteraneeni, la italieni si la greci, obligindu-i la grele chinuri fiscale si la sacrificii dureroase. Banci italiene si grecesti n-au putut fi salvate de catre statul lor, caci nemtzii au spus “Nicht! Verboten!”, desi in criza asta recenta au mai fost cazuri de scos bancile din bucluc cu mina contribuabililor.

Deutsche Bank

Iata ca acum Deutsche Bank prezinta aceeasi buba, aceleasi umflaturi purulente care prefigureaza cuvintul “bum”, “bust”, “faliment”, aceasta ciuma a bancilor de care fuge toata lumea mai ceva ca de ciuma. Americanii, in marea lor marinimie geostrategica, au decis sa continue jocul de dat la gioale tit-for-tat din care a facut parte, la un moment dat, si dezvaluirea matrapazlicurilor tehnice Volkswagen pe care toata lumea le stia de 10 ani de zile, dar nu le zicea, ca nu da bine la industrie. Si acum Americanii s-au hotarit, la aproape 10 ani de la declansarea crizei, sa dea o amenda catastrofica de doar 14 miliarde euro catre Deutsche Bank, pentru practici neconforme cu valorile societatii occidentale din zona Wall Street.

Iar saraca Merkel, acuma, aceasta gospodina de fier, aceasta dominatrix teutona, aceasta fuhreritza de plush, acuma nu poate sa vina sa scoata banca din necaz, caci pe buna dreptate vor sari toate tarile Europei cu gura pe ea, ba si mai mult, vor sari cetatenii si contribuabilii nemti pe ea cu multe emotii negative, in prag de alegeri parlamentare la anul. Numai bine sa mute voturile catre euroscepticii de la AfD.

Economie? Ei, ash! Doar trosneala geostrategica. Democratie? Ei, ash! Doar lupta pentru putere. Reguli? Ei, ash! Doar vorbe pentru fraierii de cetateni de rangul doi, slugile care trebuie sa creada in povesti. Valori? Ei, ash! Doar trosneala. Sau, cum ii zice in literatura de specialitate, “anarhie pe baza de tancuri si portavioane” (daca nu ma credeti, cautati “realism relatii internationale”).

V-am spus ca intre istorie si isterie nu e diferenta decit de o litera?

Autor: Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada

palada1_06517500_74006300Mirel Palada este sociolog, fondatorul si Directorul General al Companiei de Cercetare Sociologica si Branding (CCSB), ce ofera servicii de cercetare si consultanta în media si politica. A fost consilier al premierului Victor Ponta pe probleme de strategii guvernamentale și mai apoi purtător de cuvânt al Guvernului. În prezent, Palada este director de comunicare și purtător de cuvânt al Partidului România Unită (PRU).