Analize și opinii

Mirel Palada: „Cetățeni de mâna a doua, unde vă credeți voi, măi furnicilor blege?”

Ce se întîmplă acum cu creșterea prețurilor la combustibili este fix asemănător cu ce s-a întîmplat în ultimii 20 de ani cu creșterea prețurilor la țigări. Aceeași strategie.
Nu e nici un pic de economie liberă de piață la mijloc. Nici un pic de mînă invizibilă a tensiunii dintre cerere și ofertă. E etatism pur, de-ăla conspirațional intervenționist. E behavioral science și nudges everywhere. E un proces controlat în amănunt, prin care se dorește să se schimbe comportamente considerate a fi indezirabile.
Care sînt acelea? Păi, să nu mai consumați atît. Să nu vă mai fîțîiți prin viață atît. Să mai stați dracu’ acasă pe coada voastră, sărăntocilor, că prea v-ați învățat cu binele și vreți doar pe plajă în Ibiza și la saună la vulcan în Islanda.
Să nu mai frecați avioanele alea atît de des. Să nu mai călăriți mașinile alea imens de nesimțite atît de mult, că doar nu sînteți americani sau alți privilegiați.
Pe scurt, să nu vă mai bucurați atît de mult de viață, căci produceți consecințe, moare gîndăcelul de stepă și se îmbolnăvește Sfînta Greta Trotineta de icter și de ciudă.
E o chestie atît de transparentă, atît de evident de pe față. Iar voi, naivilor, căutați tot soiul de explicații alambicate la un mecanism atît de simplu.
Cetățeni, nu mai fumați, că sînteți intellectually challenged și vă faceți rău.
Cetățeni, controlați-vă dorința de libertate, că sînteți iresponsabili și faceți rău marmotei bălțate.
Vă spunem noi cum trebuie să vă trăiți viața. Noi sîntem niște dictatori buni, înțelepți, care deținem pixul în mînă și puterea în vene. Și noi știm mai bine. Vă controlăm noi intensitatea dorinței de mișcare din pix, din prețul combustibililor.
Pe lîngă prețuri, vă băgăm noi și niște dificultăți suplimentare, cum ar fi de exemplu vestitul certificat Covid, un pașaport suplimentar, neconstituțional. Sau continua stare de urgență. Sau Schengenul amînat aiurea, sub diferite pretexte puerile, în perpetuitate. Fix ca în China, unde ai nevoie de ștampilă de la stăpînire să circuli dintr-o provincie într-alta.
Cetățeni de mîna a doua, unde vă credeți voi, măi furnicilor blege? Potoliți-vă cu fantasmele voastre de mărire, că n-o să aveți niciodată dreptul la privilegiile Europei bătrîne, prospere, puternice și îmbuibate. Stați frumos în colțul vostru, petreceți-vă restul de viață cît mai static cu putință. Și așteptați în disciplină sfîrșitul lumii, că vă spunem noi cum să procedați cu poftele și cu dorințele voastre.
Iresponsabililor. Fumătorilor. Penalilor. Primitivilor. Medievalilor.
Ghinion.